80.000 fra TrygFonden skal skabe liv og gode minder i hus 12 på Kastanjehaven

Anette Petersen fra TrygFonden overrækker her en fin check til Dagny Fyhn fra Husrådet og Susanne Uldall Jørgensen fra Kastanjehaven. Foto: Jim Hoff

Onsdag den 19. februar var flagene hejst og den røde løber var lagt ud ved hus 12 på Kastanjehaven, som er plejecentrets demensafdeling. Det var nemlig en helt speciel dag, hvor Hus 12 fik overrakt en check på 80.600 kroner, hvilket betyder, at man frem over kan tilbyde beboerne masser af musikalsk livsglæde og godt humør.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Beboerne i de 18 boliger på Kastaniehavens hus 12 havde onsdag den 19. februar en sand festdag, hvor de kunne fejre to gode nyheder. Denne dag havde de nemlig besøg af den fantastiske musikterapeut Ole Brandstrup, der har specialiseret sig i musikterapi for ældre med demens.

Den anden rigtig gode nyhed var, at de gode frivillige ildsjæle i Husrådet i Hus 12, der er Kastaniehavens demensafdeling, havde skaffet 80.6000 kroner fra TrygFonden. Og her var Anette Petersen, der er repræsentant for TryghedsGruppen i region syd, på plads med en fin hjerteformet check, som hun overrakte Dagny Fyhn fra Husrådet og social- og sundhedsassistent Susanne Uldall Jørgensen fra Kastaniehaven.

Godt benarbejde af Husrådet

Det er Bodil Jørgensen, Dagny Fyhn og Birgit Møller fra Husrådet, der med teamkoordinator Sini van der Steen som wingman har lavet det fine benarbejde med at få søgt pengene hjem.

I ansøgningen lagde de stor vægt på, at pengene skulle bruges til at levere et fast musikterapeutisk indslag for beboerne. For musik og sang har en rigtig god effekt på personer, der er ramt af demens. Musikken kan skabe, og genskabe, smukke stunder og minder og på den måde tænde et dejligt lys i en ellers tung hverdag.

Musikterapi har god effekt på demente

Man ved fra undersøgelser og fra iagttagelser i den virkelige verden, at musikterapi kan være med til at skabe et godt rum for de demensramte. Symptomer på depression og angst kan reduceres under sådan en livsbekræftende musiksession. Musik har ofte den fantastiske egenskab, at det kan bringe minder tilbage – også selv om hukommelsen i det daglige er hårdt ramt.

Og at de her ting virker, er musikterapeut Ole Brandstrup et levende bevis på. Ud over at være uddannet ergoterapeut, professionel musiker, sangskriver og musikterapeut, er Ole og hans Band Ole Brandstrup og De Vise Mænd godt i gang med at gøre dansktoppen til deres hjemmebane. Pt. ligger de for eksempel nr. 1 med sangen ’Albeline’.

 Her får Ole Brandstrup sin supermandskappe på af Bodil Jørgensen fra Husrådet. Foto: Jim Hoff

Ole tænder lys i mørket

Men Ole henter også en førsteplads i rigtig mange demensramtes hjerter, når han tørner ud med sin guitar og sine fine sange på plejecentrene for at skabe lys i mørket og glade stunder med musik, som alle kan synge med på og relatere til.

- Vi kender Ole rigtig godt, for vi har haft ham på besøg her på Kastaniehaven før, hvor han har vist, hvilke positive effekter musik og sang har på beboerne her. Vi ville rigtig gerne tilknytte ham fast til hus 12, så han kan komme hver anden uge og spille for beboerne, og derfor søgte vi om midler hos TrygFonden. Vi søgte 80.600 kroner, og sandelig om ikke vi fik den gode og dejlige besked tilbage, at vi var bevilget alle pengene, fortæller Dagny Fyhn fra Husrådet.

Stor ros til husrådet

Den officielle overrækkelse af pengene foregik i Hus 12’s fællesrum, hvor der udenfor var linet op med flagallé og rød løber. Indenfor var der sat stole, så man var klar til koncert, den store skærm var sat frem, og der var lidt i glasset til de fremmødte.

Anette Petersen fra TrygFonden fik ordet efter den officielle overrækkelse, og hun havde masser af ros til Husrådet.

- Det er en stor glæde at få lov til at støtte så flot et projekt her. Jeg har ved selvsyn flere gange konstateret, hvor god en effekt de her fine musikalske stunder med musikterapi har på demensramte. Derfor en stor tak til husrådet her i hus 12 for at søge hos TrygFonden og på den måde være med til at skabe gode oplevelser for deres pårørende her. Det er rigtig godt gået, konstaterede Anette Petersen med et thumbs up og et stort anerkendende smil hen mod husrådet.

Så dukkede Superman op

Og så kom Ole Brandstrup på banen – assisteret her i starten af Bodil Jørgensen fra husrådet. Hun havde nemlig skrevet en tekst til ’Skorstensfejeren gik en tur’ omhandlende Hus 12 og Ole – og så havde man fået fremstillet en helt speciel beklædningsgenstand til Ole.

- Ole, du er jo lidt af en supermand med den måde du bringer glæde ind i herterne hos beboerne her. Derfor har vi fået fremstillet en supermandskappe til dig – med TrygFondens logo på ryggen. Den synes vi lige, du skal have på, når du nu spiller den første sang her i dag, lød det fra en bredt smilende Bodil Jørgensen, der efterfølgende klædte den musikalske supermand på.

 

Beboerne var ganske aktive og sang og klappede flot med på Ole Brandstrups sange. Et levende bevis på, at musikterapi bare er noget der virker på målgruppen. Foto: Jim Hoff

Børnesange – det virker

Så kom der gang i guitaren og stemmebåndene hos Ole Brandstrup, der leverede en række velkendte sange både fra de voksne og børnenes musikalske univers.

- Jeg synger tit børnesange i de her sammenhænge, fordi de ligger så godt i vores dna. Det er sange, vores mor har sunget for os, og sange vi selv har sunget for vores børn. Sange med stor genkendelighed, og sange som alle kan synge eller nynne med på, forklarede Ole, inden han satte i med en frisk og tilhørerinvolverende udgave af ’Jeg en gård mig bygge vil’ efterfulgt af godnatsangen ’Solen er så rød mor’.

Derudover fik vi fine versioner af ’I østen stiger solen op’, ’Jeg vil male dagen blå’, ’Jeg ved en lærkerede’, Der er lys i lygten lillemor’, ’Lundeborghymnen’, ’Jeg er sigøjner’ og det hele sluttede med en festlig udgave af ”Skjuld gammel venskab rejn forgo’.

Og det var påfaldende endnu engang at kunne konstatere musikkens fine effekt. Der blev smilet, sunget med og klappet i takt, så det var en fornøjelse.

Beboer: Tak for i dag – vi kommer helt sikkert igen næste gang

Udover at ramme plet rent musikalsk med sit sangvalg leverede Ole også masser af sjove humoristiske indslag sammen med beboerne, og det kaldte i den grad smilene frem – både hos beboerne og de andre tilhørere ved dagens musikalske hyggestund.

Efter at Ole havde takket pænt af og rost beboerne for at synge godt med, lød der nede fra stolerækkerne en dyb røst:

- Tak for en rigtig fin dag. Vi kommer igen næste gang, når du er her!

Og den beboerudtalelse rammer vist rigtig godt dagens fine oplevelse ind, og dermed kunne Husrådet i høj grad konstatere, at de har ramt plet med deres fondssøgning og anvendelsen af midlerne, mens Anette Petersen fra TrygFonden kunne køre hjem med et stort smil om munden og en bevidsthed om, at de 80.000 kroner, man har bevilget, kommer til at betyde noget rigtig godt for beboerne, og deres pårørende, i hus 12 på Kastaniehaven i Give.

Billeder