Store emner på bordet da borgmesteren gav kaffe i Give: Give Sygehus, energipark, motorvejsafkørsel og SFO-flytning  

Venstre i Give stod bag dette års politiske kaffemøde med borgmester Jens Ejner Christensen (V), hvor borgerne kan gå i dialog med borgmesteren om tungtvejende lokale temaer, lokale udfordringer og spørge ind til kommunale hensigter og udviklingsideer for lokalområdet. Et godt møde med stor spørgelyst fra de knap 60 fremmødte borgere – og tunge temaer var der nok af.  

GIVE: Der var stor debat- og spørgelyst denne aften, hvor borgmesteren var på besøg i Give til det årlige dialogmøde med borgerne. Flere aktuelle og toprelevante temaer kom på bordet, og lad os bare starte fra en ende af.  

Langsomt politi og ambulancevæsen?  

En borger havde oplevet voldsomme ventetider med såvel politi som ambulance her i Give.  

- Jeg var vidne til et optrin, hvor en kvinde i den grad havde brug for politiet. Der blev ringet 112, og så gik der over en time, inden politiet ankom. Jeg ved godt, at det var om natten, men alligevel så er det virkelig ikke godt nok. Jeg har også oplevet, at en mand var styrtet på et el-løbehjul og var kommet slemt til skade. Der blev ringet 112 efter en ambulance – som først ankom efter 27 minutter. Det er bare heller ikke godt nok. Jeg er tilflytter til Give, og lod mig dengang lokke til byen grundet mange fine ting her i byen (skoler, institutioner, butiksliv), men havde jeg kendt de her betingelser med politi og ambulancer, var jeg nok næppe flyttet til byen.  

Til dette kunne borgmesteren, ud over at beklage disse uheldige hændelser, oplyse, at de benævnte områder ikke hører ind under kommunen. Men han vil tage fat i sit netværk i Sydøstjyllands Politi på et af de kvartalsmøder, kommunen har med politiinstansen. Responstiderne med ambulancerne hører så ikke under kommunen.  

Pleje vigtigere end rengøring  

En borger havde dernæst spørgsmål til kommunens ældrepolitik.  

- Jeg har på tætteste hold været vidne til de kommunale besparelser, der ramte plejecentrene i 2024. Her blev økonomien virkelig strammet. Plejecentrene kunne søge midler fra nogle puljer, men det var godt nok dødens pølse og en langsommelig og bøvlet affære. Det var virkelig træls og et stort irritationspunkt. Det håber jeg, bliver meget bedre fremover, lød det fra borgeren.  

Her bekendte borgmesteren ganske befriende kulør.  

- Her er det byrådet, der har ansvaret. Ældreområdet og økonomien omkring området har fået rigtig meget opmærksomhed i medierne, men det har været en virkelig kompleks omgang i forhold til de ledelsesændringer, vi har indført. Dem, vi ville ansætte, stod ikke til rådighed, og ja, vi har lavet fejl (sagen med robotstøvsugerne eksempelvis). Vi opererer ikke med strukturelle underskud, vi ser på tilpasningsmuligheder, og her sætter vi personlig pleje og service før rengøring, ligesom vi skal sætte fokus på en hurtigere visiteringsproces. Så kan borgeren selv tilkøbe ekstra rengøring, for vi sætter pleje over rengøring i vores prioritering af midler til området, forklarede borgmesteren.

 Erik Andersen fra Ældrerådet i Vejle Kommuen spurgte ind til kommunes økonomi og budgettering på seniorområdet. Foto: Jim Hoff

Håbløs akustik i den nye SFO på Ikærskolen  

Så kom en borger på banen med kritik af håndteringen af flytningen af SFO’en fra Ikærgård til ved Ikærskolen i forbindelse med, at Ikærgård skulle bygges om til vuggestue og børnehave grundet den eksplosive vækst i børnetallet.  

- For 1 ½ år siden nedlagde kommunen en populær og virkelig velfungerende SFO for at flytte børnene ned i kantinen på Ikærskolen. Det træk var vi en stor forældregruppe, der var meget kede af, så vi havde i en åben og konstruktiv tone en række møder med Martin Sikær (formand for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune, red.), hvor vi forklarede ham det tåbelige i beslutningen. Men vi fik at vide, at beslutningen var taget uanset vores argumenter. Og hvad står vi så med her 1 ½ år senere? Et stort område med en helt igennem håbløs akustik, hvor hverken børnene eller de voksne bryder sig om at være. De voksne har endda fået lavet formstøbte ørepropper for at kunne holde ud at være der, men hvad med børnene?

Der er sket for lidt

- Mht. til pladsen, så kan vi nu læse i avisen, at Ikærskolen skal til at have 3 spor på mange årgange, og hvad gør man så med pladsen? Vi kan da godt være bekymrede her. Det var et af de argumenter, vi fremførte for 1 ½ år siden, men fik at vide, at ’det var langt ude i fremtiden med 3 spor på Ikærskolen’!  

- Vi søgte den konstruktive dialog, og vi følte os også hørt. Men som forældre, ikke politiker, pædagog, lærer eller andre fagpersoner, men som forældre oplever vi, at der er sket for lidt, og noget af det også for langsomt, for eksempel  lydproblemet. Er vores børn ikke mere værd? Akustikken er elendig, det giver et dårligt arbejdsklima for alle. Så blev der sat akustikpaneler op, men  det hjælper ikke noget. Og nu hedder det sig, at det er skolens problem med akustikproblemerne, lød det fra borgeren.

Her lovede Jens Ejner Christensen og Søren Broch (V), der var til stede, og som sidder i Børne- og Familieudvalget, at de ville bane vejen for et opfølgende møde med forvaltningen.  

- Hvis vi bliver inviteret, så møder vi op, og så skal der følges op på de her udfordringer, lød det fra de to folkevalgte herrer.

Efter mødet med borgmesteren udtaler borgeren fra forældregruppen til avisen, at forældregruppen nu skal ser frem til et nyt møde, hvor de kan nå at forberede sig godt, få snakket med de rette, finde informationer om, hvorvidt der ligger planer for tiltag. Man skal have kigget på et eventuelt budget, få et overblik og så mødes til en god dialog.

Karina Førslev Hviid Andreasen og Pernille Ellegaard luftede deres utilfredshed med kommunens håndtering af det nye SFO-setup på Ikærskolen. Foto: Jim Hoff

Energipark Give – voldsomt at være i!  

Næste punkt på den lokalpolitiske dagsorden handlede om Energipark Give – et projekt, der som det er tilfældet i lande rundt, i den grad er en følelsesbetonet affære, og som kan splitte et lokalsamfund og lave årelange venskaber om til det stik modsatte.  

- Det her med energiparken er voldsomt at være i. Vi føler som beboere i det område, der skal lægge jord til energiparken, at Vejle Kommune opererer med 2 dagsordener, både en der holder med os og en der holder med Eurowind (virksomheden, der skal anlægge energiparken, red.) Vi snakker om 700 hektar med 48 gårde, der skal rives ned, der går i alt ud over 110 ejendomme. Og så ser vi ind i en fremtid, hvor 700 lastbiler skal køre til og fra området 24/7.  

- Nogle vil blive boende, nogle har indgået købekontrakter med optioner, og det er bare en situation, der ikke ligefrem fremmer det gode naboskab. Her vil jeg gerne vide: Siger I fra kommunens side, at sådan bliver det, færdig, lød det konkrete spørgsmål fra en ganske oprørt borger.  

Kommunen skal ikke skaffe opbakning til projektet  

Her var borgmesteren ganske klar i spyttet.  

- Nej, sådan bliver det ikke. Vi er inde i en lang proces med Eurowind, og vi er 100 procent klar over, at der er masser af følelser i spil her, og vi ved, at der er store penge i spil her for virksomhedens aktionærer. Vi ved også, at nogle tjener på at sælge, og vi kender også konceptet med, at der gives penge til de berørte lokalsamfund fra den grønne pulje. Vejle Kommune har været til en række møder med Eurowind, og vi har også set, at det oprindelige projekt har ændret sig – for nu er projektet noget andet, end det vi først blev præsenteret for.  

Først var der f.eks. tale om 2 rækker vindmøller, nu er det så en række, så det er nye oplysninger, som vi skal forholde os til. Men jeg vil gerne understrege her, at vi dukker os ikke. Vi vil ikke som kommune spændes for en vogn, og det er ikke os, der skal skaffe Eurowind opbakning til projektet. Vi ved, det her er en sag, et projekt, der vil koste blod, sved og tårer. Intet er besluttet endnu, så vi kigger ind i en lang proces.  

- Ser vi konkret på, hvor sagen er nu, så er der ikke lavet en lokalplan for projektet, og hvor vi rent politisk befinder os, kan vi først melde ud, når der er blevet afholdt borgermøde – så det er nu, det store pokerspil går i gang. Man skal heller ikke frygte som borger i projektområdet, at man pludselig bliver eksproprieret. Og frem for alt vil jeg gerne her understrege, at vi ikke har lovet Eurowind noget, lød det fra Jens Ejner Christensen.  

Svend Vilstrup luftede sin store fristration over Energipark Give og Eurowinds "manglende informationer og fremgangsmetoder". Foto: Jim Hoff

- Hvad med borgernes klimaansvar?  

Her kom tidligere byrådsmedlem Niels Clemmensen fra Thyregod på banen med en udtalelse, der talte mere positivt ind i energipark-projektet. 

- Vi har også som lokale borgere et klimaansvar. Se for eksempel på Give Fjernvarme, som snart ikke mere må generere varme via forbrænding af flis. De vil ikke kunne levere fjernvarme nok i fremtiden på den konto med det stigende antal forbrugere, men her kommer energiparken på banen. Her kan fjernvarmen hente varme, og ser vi på det med lokale Thyregod-briller, så kan Thyregod blive koblet på fjernvarmen i Give til en helt anden gunstig pris, fordi vi ikke skal betale rørføringen helt fra Give til Thyregod, når energiparken bliver koblet på fjernvarmen. Her ligger der en stor synergiefekt. Og så kunne kommunen jo overveje at gøre Thyregod mere lækker med etablering af flere byggegrunde, så folk, der må fraflytte projektområdet, kan blive i byen.  

Her kom der så et modsvar fra en Thyregodborger, der mente, at det ville blive svært at sælge byggegrunde til folk, for ’hvem vil bo i en by med et stinkende biogasanlæg i baghaven og udsigten til kæmpevindmøller’?  

En tredje borger ville vide, om kommunen kan fastholde et nej til Eurowind, og her replicerede borgmesteren, at hvis projektet er godt nok, så er det hans vurdering, at det bliver til noget.  

Breaking: Borgmesteren anbefaler Give erhvervsområde til den røde løber  

Så skiftede debatten bane – vognbane kan man næsten fristes til at sige, for her kom emnet ’den midtjyske motorvej’ på banen. Et projekt, der i første omgang hedder motorvej mellem Give og Haderslev med Give-Billund som første del.  

Give-Haderslevprojektet er blevet gentænkt af vejdirektoratet efter protester fra Give grundet en manglende frakørsel fra motorvejen i Give syd. En ny VVM-undersøgelse skulle være afsluttet, og man er ifølge borgmesteren ret tæt på at kunne trykke på startknappen, hvorimod han vurderer, at Give-Viborg projektet har endog særdeles lange udsigter.  

- Der er udsigt til en høring om en frakørsel her ved Give. Den kommer om cirka fire uger, og her er alle afkørsler i projektet i spil – også den ønskede til Give syd, forklarede Gerda Jørgensen (V), som er formand for teknisk udvalg. Og her supplerede borgmesteren med en nyhed, der i den grad kan løfte frakørselsprojektet ved Give i den helt rigtige retning.  

- I forhold til at en afkørsel ved Give syd med i motorvejsstrækningen Give-Billund har jeg lidt ’breaking news’ til jer. Det er fra statens side bestemt, at der skal udpeges 5 erhvervsområder, hvor man ruller den røde løber ud for produktionsvirksomheder. Det betyder, at man med en række nye tiltag vil gøre det nemmere at etablere produktionsfaciliteter i Danmark, og her vil vi i Vejle Kommune pege på erhvervsområdet ved Give til at blive en del af ’den røde løber’. Vi skal naturligvis have en snak med erhvervslivet her i Giveområdet først, men hvis Give bliver godkendt som et af de nye områder, så skal staten levere afkørslen ved Give Syd mellem Give og Farre.  

Spøgelsessygehuset  

Efter denne opløftende nyhed blev der afslutningsvis plads til en snak om kommunens største spøgelseshus, nemlig Give Sygehus, samt Bankgården, som begge efterlader et sølle visuelt og mentalt indtryk i byen.  

- Så snart der står en køber klar til at overtage Give Sygehus, så smider vi alt, hvad vi har i hænderne – så er vi klar til at handle lynhurtigt i forhold til sagsbehandlingen af et nyt projekt der, konstaterede borgmesteren, mens Gerda Jørgensen kunne fortælle, at Bankgården er på listen over huse, der skal rives ned, ligesom det tidligere kommunale håndværkerhus ved Huset på Rådhusbakken også snart skal rives ned.  

Svømmebadet og campingpladsen bør tale mere sammen  

Der blev også efterlyst en bedre sammenhæng mellem åbningstiderne ved svømmebadet og cafeteriet på campingpladsen i Give. Her kan kommunen godt gøre noget ved svømmebadets åbningstider, da det er et kommunalt styret svømmebad, mens cafeteriets åbningstider er i hænderne på forpagteren af campingpladsen.  

Helt til sidst var der en efterspørgsel fra en borger på et overordnet kommunalt beredskab i en tid, hvor der rasles med krigsretorikken i medierne.  

Er kommunen klar til krig?  

- Vi kan læse i aviserne, at man forventer, at vi kan indordne os, så vi kan klare os selv i dage, men jeg vil gerne vide, om der er en central kommunal styring på de her ting, lød det fra en borger.  

Her kunne Jens Ejner Christensen oplyse, at der ikke ligger en kommunal styring på de ting her.  

- Det her ligger decentralt ude ved borgerne selv. Vi har ikke et centralt lager med makrelfilet og vand på flaske i tilfælde af krig. Det er en svær balance, vi skal naturligvis være parat, men vi skal ikke skabe frygt. Vi skal tænke på, hvordan vi bruger midlerne bedst i forhold til at øge vores parathed i en eventuel krisetid. Vi er klar til at foretage enkelte nålestiksoperationer, og vi tager det alvorligt – og hvis først krisen er der, så skal vi nok ret hurtigt få styr på det.  

Efter denne omfangsrige og alsidige debat mht. emner, kunne Leif Søndergaard sige pænt tak for fremmødet og den gode tone, der trods alt blev leveret i debatten om de svære og tunge emner.

Andre læser

Markant karriereskifte: Henrik dropper sit VVS-firma for at blive faglærer  

Venstre stiller med fire stærke byrådskandidater i Give – en ny iblandt

Vejle Kommune i stabil vækst – men man er følsom over for udenrigs- og indenrigspolitiske strømninger