Lokale heste og køer går efter guldet: Landsskuet set fra Vonge-egnen
Når det store årlige Landsskue løber af stablen i Herning den 4. juli – 6. juli bliver det naturligvis også med deltagere fra gode folk her fra Give-egnen. Her kan du møde en lille håndfuld udstillere fra Vonge og omegn, der er på plads med både heste, køer og tyrekalve.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
VONGE: Landsskuet i Herning handler både om fremvisning og udstilling af maskiner og dyr, og i den sidste kategori afholdes der en række konkurrencer, hvor de bedste dyr præmieres. I år er der tilmeldt hele 2.450 dyr, hvilket er rekord for landskuet.
Blandt udstillerne finder vi også lokale folk her fra Give-egnen, nærmere bestemt Vonge-egnen, som er en del af det store udstillingsshow, som jo er en populær del af Landsskuet.
Bjarke og Cecilie Eggersgaard (forsidefoto) fra Alsted Mark i Vonge har avlet Belgierheste sammen siden 2011. Kildegaardens Belgier består pt .af 5 Belgiere: 2 hopper på 10 år, 1 avlshingst på 3 år, 1 hoppeplag på 1 år og 1 hoppeføl på 2,5 måned.
En familietradition at tage på dyrskue
-Hovedformålet med vores passion for belgierheste handler om avl og udstilling på dyrskuerne. Ved Horsens dyrskue i 20 24 udstillede vi 3 af vores belgiere, ‘Vesterbæks Coco Chanel’ på 10 år med føllet ‘Kildegaardens Bella’ på 2,5 måned. De opnåede de maksimale 24 point samt ærespræmie. Derudover udstillede vi også hoppeplagen ‘Kildegaardens Alma’ på 1 år, som opnåede 23 point og vandt konkurrencen ‘skuets bedste 1 års hest’ på tværs af alle udstillede heste racer, fortæller Cecilie og Bjarke.
Bjarke deltog i hestemønstringskonkurrencen for senior med den 1-årige hoppeplag ‘Kildegaardens Alma’ og vandt med 49 af 50 mulige point.
-Dyrskuet er blevet en familietradition, hvor både store og små glæder sig til at skulle afsted. Vi nyder at klargøre og fremvise vores dyr, samt at mødes med alle vores dyrskuevenner fra nær og fjern, pointerer Bjarke.
Mor øver sig stadig i dyrskuekærlighed
Vi sætter os i bilen og kører herefter ud på Vongevej 54, hvor vi finder Mathias Frank, som også er en ivrig dyrskuedeltager. Her handler det ikke om hestekræfter, men derimod om den noble Herefordrace, og så er vi som mange nok ved ovre i afdelingen for køer.
Mathias har en besætning på to drægtige kvier, en ko og en tyrekalv. Han startede sin besætning i 2019, og her er det at deltage i dyrskuer blevet en tradition og en ting, som familien glæder sig til – selvom moderen ifølge Mathias, sagt med glimt i øjet og et stort smil på læben, ‘stadig øver sig’.
-Vi deltog i dyrskuet i Horsens med Ingershøj Unik, en 8 måneder gammel tyrekalv, i den ordinære bedømmelse og fik tildelt 23 points og blev indstillet til ærespræmie. Tyrekalven blev udstillet af vores veninde Kathrine Kille, fortæller Mathias.
Han stillede op i mønstringskonkurrencen for seniorer på tværs af alle kødkvægs racer og mønstrede til en 1. plads! Og logisk nok stiller Mathias op med selvsamme tyr i Herning. Den 4.-6. juli.
Mathias Frank med den tyrekalv, han stiller op med ved Landsskuet i Herning. Privatfoto
Lokale konkurrenter – og venner
Mathias kan ydermere oplyse, at der var lokal konkurrence fra Kollemorten ved dyrskuet i Horsens, idet yderligere et par fra lokalområdet også udstillede med stor succes.
Det var Janni Petersen og Bertel Uhre, Mosegaarden Korthorn, Kollemorten, der for første gang var på Horsens Dyrskue. Her udstillede de en førstekalvsko, er fik 22 point, en andenkalvsko , som hentede 23 point og ærespræmietyre (1,5 år), der fik 23 point.
Og så lige en sjov lille ting at få med i forhold til det med de to lokale dyrskuekombattanter, Bjarke Eggersgaard og Mathias Frank.
Bjarke og Mathias er gode kammerater, men vil aldrig kunne hjælpe hinanden udstillingsmæssigt, da Mathias er bange for at heste og Bjarke er bange for køer.
Bertel Uhre er en lokal udstiller fra Kollemorten, som man kan møde på Landsskuet i Herning. Privatfoto