Har 2 år til at vende bøtten: Museum Gives økonomiske redningsplan gik rent hjem hos medlemmerne

Bestyrelsen og ledelsen hos Museum Give fremlagde mandag aften den strategiske og økonomiske plan, der skal få museet tilbage på sporet rent økonomisk. 65 medlemmer dukkede op til den ekstraordinære generalforsamling, og redningsplanen høstede anerkendelse og blev godkendt. Nu handler det så om det lange seje træk.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Det var økonomien, der var det helt essentielle punkt på dagsordenen, da bestyrelsen og ledelsen hos Museum Give mandag aften havde indkaldt til ekstraordinær generalforsamling. Her indledte bestyrelsesformand Kjeld Kristensen med at blotlægge baggrunden for museets pressede økonomiske situation.

-Baggrunden for vores økonomiske situation er ret træls. Rent regnskabsmæssigt skete der en dum fejl. Museet havde fejlagtigt budgetteret med en forventet indbetaling på 700.000 kroner fra Vejle Kommune. Det var en fejl, sådan var det nemlig ikke, og så stod man med en tom kasse. Det betød en helt ny situation, hvor vi nu skal tilpasse vores hverdag til både den økonomisk spændte situation og den nye museumsreform, der forventes godkend til oktober. Det handler nu i den grad om at levere varen og blive ved med at fortælle de gode kulturhistorier, og denne her problematik skal bare løses på en ordentlig måde. Vi skal styrke økonomien, vi skal levere en masse aktiviteter, og vi skal arbejde med at skabe en masse positiv synlighed omkring museet,  forklarede Kjeld Kristensen.

Stram økonomistyring

Der har helt konkret været  afholdt møder med bestyrelsen og ledelsen på museet med Vejle Kommune, hvor temaet var systemkørsel og økonomistyring. Der er også koblet et revisionsfirma på projektet, og bestyrelsen og ledelsen har siden den ordinære generalforsamling i april nu arbejdet målrettet med strategien, der skal sikre museet en sund bundlinje i løbet af de næste to år.

-Det handler helt grundlæggende om at få så meget som muligt for pengene. Det er et  prioriteringsspørgsmål, hvordan pengene skal bruges. Det er målet, at folk oplever museet som et sted med høj faglig kvalitet. Her skal der være noget at komme efter for både almindelige gæster, børnefamilier og de mere nørdede historisk interesserede. Vi skal ud og skabe positiv omtale, så fortællingen om museet kan komme ind i en positiv cirkel.

-Vi har også brug for flere medlemskaber, den lokale opbakning til museet er uhyre vigtig. Vi ved nemlig, at både Slots- og Naturstyrelsen og Vejle Kommune ser den store opbakning, museet har fra lokalt hold som en stor styrke, et stærkt våben, der har en betydningsfuld signalværdi, pointerede Kjeld Kristensen.

Bestyrelsesformand Kjeld Kristensen lagde for med at præsentere mindsettet bag den nye økonomiske strategi, der skal føre museet tilbage på rettet økonomiske spor. Foto: Jim Hoff

Balancen mellem tom kasse og høje ambitioner

Den nye museumsreform tilskriver at Museum Give får et tilskud på 1,2 millioner kroner, hvilket er 300.000 mere end tidligere. Her er kravet dog, at museet får flere gæster de næste to år. De 1,2 millioner kroner giver ifølge bestyrelsesformanden en arbejdskapital på cirka 500.000 kroner.

-Museum Give skal være et aktivt kulturhus med attraktive aktiviteter, og et sted hvor folk kommer mere end en gang. Vi skal være synlige regionalt og nationalt, vi skal formå at tiltrække turister i et område, hvor vi har Legoland og Givskud Zoo. Vi kan nemlig også levere gode oplevelser. Det er vigtigt, at vi arbejder bredt og er indstillet på, at det er det lange seje træk, der skal til. Vi står et sted med en svær balance mellem en tom kasse og høje ambitioner, lød det afslutningsvist fra Kjeld Kristensen, inden aftenens dirigent Hanne Lund overdrog taletidskortet til museumsleder Mattias Christiansen.

Krav: Skal op på 10.000 gæster årligt

-De planer og indsatsområder vi fremlægger her i aften har til formål at styrke museets økonomi fremadrettet samt udvikle museets udstillinger, publikumsaktiviteter og markedsføring med henblik på at skabe grundlag for at museet stadig kan være et statsanerkendt museum.

-Der er tre krav, vi skal opfylde i forhold til den nye museumslov, der træder i kraft 2025. 1: Vi skal minimum have 10.000 gæster om året, et gennemsnit regnet ud over to år. 2: Vi skal minimum levere en årsindtægt på 4 millioner kroner. 3:Minimum én fagfællebedømt artikel pr. 3-årig periode

-Med hensyn til besøgstallene er vi godt på vej. I år har til nu haft 6.000 besøgende, og i forhold til punkt 3, så har vi leveret to artikler i 2023. Indtægten på 4 millioner kroner i indtægt når vi nok ikke i år. I forhold til at nå 10.000 besøgende om året, så skal vi levere nogle bedre åbningstider og skabe mere synlighed. Vi ved også mht. vores aktiviteter, så er det aktiviteter, hvor folk skal bruge hænderne, der er noget af det, der trækker folk til. Snakker vi om at gøre mere for turister, så skal vi nok overveje det sproglige. Mange tyske turister forstår jo ikke dansk, så her ligger der også et opgraderingspotentiale.

-Vi skal også skabe en rød tråd i vores udstillinger. Vi skal tage vores gæster i hånden og give dem en helhedsoplevelse, hvor kernen i vores udstillinger er ’ På Kanten af Danmark”. Vi går ud med 3 årlige lørdagsevents til jul, pinse og høst, vi arbejder på at skabe platforme for håndværksgrupper, senest har vi dannet en strikkeklub, der netop er kommet i gang, og her skal man endelig byde ind, hvis man ønsker at danne en håndværkgruppe her på stedet, lød den venlige opfordring fra museumslederen.

Museumsleder Mathias Christiansen varslede forhøjede entrepriser og en annullering af årsskriftet som en del af den økonomiske redningsplan. Derudover var der masser af spændende visioner for fremtidige tiltag på museet. Foto: Jim Hoff

Prisstigninger på entrebillet og annulleret årsskrift

Men hvad koster det så i forhold til både at geare op med aktiviteter og samtidig holde de økonomiske bukser oppe? Hvordan effektuerer man planen med at opnå 10.000 gæster årligt i en sparetid? Det gav Mathias Christiansen naturligvis også svar på.

- Vi er sammen med bestyrelsen blevet enige om, at billetpriserne skal stige til 60 kroner i forårssæsonen og efterårssæsonen (nu er prisen 40 kroner, red.) og i sommersæsonen vil det koste 75 kroner for en voksen. Og så har vi valgt at barbere årsskriftet væk for at spare de omkostninger, det medfører at udgive det. Et træk vi er kede af at skulle gøre, men til gengæld kan man via vores nyhedsbrev få masser af nyttig information 12 gange om året. Her leverer vi nyt om museet og historiske fortællinger.

- Derudover handler det også, som Kjeld påpegede det tidligere, om at få flere medlemmer og om at få udvidet kontakten til det lokale erhvervsliv. Der er jo rigtig mange fordele ved at være medlem, hvilket vi også skal have forklaret for folk.

Planen mht. besøgstal hedder 7500 i 2024 (her er man pt. på 6000), 10.000 i 2025 og 13.000 i 2025.

Klar opbakning fra Vejle Kommune

Til stede ved mødet var også Britta Bitsch (F) fra kulturudvalget i Vejle Kommune og hun udtrykte ganske tydeligt en klar opbakning fra kommunen til museet i Give.

-Vi bliver ved med at give tilskud til museet. Vi har bestemt ikke noget ønske om, at I ikke er her. Selvfølgelig vil vi holde øje med jer de næste to år og følge udviklingen, lød det fra Britta Bitsch.

Det er da også både Kjeld Kristensen og Mathias Christiansens klare opfattelse, at kommunen vil det lokale museum det godt – og at man får den støtte, man skal have.

De fremlagte planer og strategier blev som indledningsvist skitseret vel modtaget af de 65 fremmødte medlemmer, og efter en afsluttende spørgerunde, var der dømt kaffe og kringle, helt i den lokale ånd. Hvad der kom frem under spørgerunden, vender vi tilbage til i en særskilt artikel.

Ved en snak med avisens udsendte fornemmede både Kjeld Kristensen og Mathias Christiansen efterfølgende en klar positiv stemning i lokalt.

-Folk tog rigtig godt imod vores planer og strategier, og det er vi rigtig glade for. Der var en god og positiv, faktisk konstruktiv stemning her i aften, og det skaber et godt grundlag for at arbejde planmæssigt og målrettet videre med de ting, vi fremlagde her i aften, lød det samstemmende fra de to herrer, mens folket i baggrunden nød aftenkaffen og den gode kringle.

 

Britta Bitsch (F) fra kulturudvalget i Vejle Kommune kunne udtrykke en klar opbakning til Museum Give fra Vejle Kommunes side. Foto: Jim Hoff