Åbent gruppemøde med Venstres byrådsgruppe i Thyregod: Fra energipark til børn med mistrivsel
Nok raser valgkampen for fulde gardiner i USA i disse dage og fylder i alle medier, men herhjemme i lille Danmark er der heldigvis stadigvæk plads til lokalpolitik i øjenhøjde, hvor det er relevante lokale temaer, der bringes til torvs. Onsdag den 30. oktober dannede kursuscenter Thyregod således forum for en åben debataften med Venstres byrådsgruppe, og her kom man vidt omkring.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
POLITIK: Venstres byrådsgruppe havde taget turen til Thyregod Kursuscenter onsdag aften i sidste uge, hvor der var inviteret til åbent gruppemøde med de lokalvalgte politikere. Udgangspunktet var naturligvis lokale politiske/menneskelige forhold, og det tilbud havde i omegnen af 30 borgere fra lokalområdet takket ja til.
Det var lokalvalgte Gerda Jørgensen, som er formand for teknisk udvalg, der bød velkommen til flokken, og hun forklarede indledningsvist, at disse åbne gruppemøder holdes rundt i kommunen, fordi Venstre på den måde ønsker en dialog, om de sager der arbejdes med, og hører gerne om ting og sager som borgerne ønsker, der skal tages hånd om.
Alle partier står bag det nye budget
Efter denne varedeklaration af mødet, var det borgmester Jens Ejner Christensen, der fik ordet. Han kunne berette om det politiske arbejde med den sidste budgetlægning, hvor borgmesteren udtrykte stor tilfredshed med, at alle politiske partier står bag dette budget.
- Det betyder meget for det videre arbejde, at alle er med, konstaterede borgmesteren.
Kommunen øger serviceudgifterne med 170-180 millioner, og hen over de sidste 2 år har Vejle Kommune øget antallet af ansatte med 200-300. Borgmesteren nævnte også problemerne med oversvømmelser i Vejle, det er nu 3. gang, og derfor er der i budgettet afsat 4 millioner til forebyggelse.
En god nyhed er meddelelsen om, at Vejle nu får et universitet, hvilket der har været snakket om i 5-6 år. Det koster 280 millioner hvor Vejle Kommune betaler de 100 millioner, mens lokale virksomheder og Lego betaler resten.
Energipark Give var en del af debatten, da Venstres byrådsgruppe inviterede til åbent gruppe møde i Thyregod. Foto: Søren Grunnet
Ekstra julegave på cirka 300 millioner kroner
Apropos mange millioner kunne Jens Ejner Christensen berette, at der ud over de penge, som er tildelt i budgettet, i år er kommet ekstra penge fra staten, et beløb på lige omkring 300 millioner kroner. Set med lokale briller har dele af denne ekstra julegave gjort godt lokalt, idet der eksempelvis er afsat 50 mio. kr. til asfalt og til vedligeholdelse af kommunale bygninger, hvoraf nogle penge er gået til at fjerne skimmelsvamp på Søndermarksskolen i Give.
Derudover er der afsat penge til indsatser på de forskellige velfærdsområder, hvor bl.a. børne- og familieområdet har planlagt et forsøg med etablering af mindre lokaler på enkelte skoler, hvor der kan undervises i mindre grupper, samt flere lærere/pædagoger i klasserne for at prøve at beholde så mange børn som muligt i klasserne.
-Dermed fastholdes børn i fællesskabet i det område de bor, i stedet for at de flyttes til andre skoler og mister fællesskabet efter skoletid, fortalte borgmesteren.
Mht. til denne sidste formulering med børn, der køres ud på andre skolen som eksempelvis specialafdelingen på Elkjærskolen, gælder det de børn, der er visiteret til specialtilbud. Her har Børne- og Familieudvalget tidligere udtalt, at de gerne ser, at flere elever kommer ud fra specialtilbuddene og tilbage i de almene klasser, så her ligger borgmesterens udmelding i fin tråd med denne politik.
Løft til seniorområdet og 2 skoler lukket
Et andet stort og tungt område, der kræver masser af kompetente og varme hænder, er seniorområdet. Her forventes det ifølge borgmesteren, at pengene skal gå til investering i kompetenceløft, renovering og forskønnelser, fokus på frivillige samt træning og trivsel, især på demensområdet. Det blev også meldt ud, at enkelte plejecentre ser ud til at give lille overskud, og at de får lov til at beholde overskuddet.
Angående skoleområdet har man lukket Vandel Skole, og den næste skole, der står for skud, er som man har kunnet læse om her i avisen, Elkjærskolen, der er en del af Firkløverskolen. Grundet stærkt faldende elevtal, er der ingen økonomisk fornuft i af drøfte skolens almendel videre, så her har 22-25 elever valgt at flytte til Ikærskolen – og dermed er der i skrivende stund ingen elever i almendelen på Elkjær, hvor der stadig er omkring 35 elever i specialafdelingen.
Klø til Energipark Give
Efter borgmesterens gennemgang af de politisk-økonomiske aspekter blev der åbnet op for spørgsmål fra salen, og her var det Bjarne Boysen, der er næstformand i Thyregod-Vester Lokalråd, der tog fat i ”elefanten i rummet”. Nemlig sagen om Energipark Give. Her er der åbnet op for tre projekter i kommunen i Vejle Nord, Gravens og Give/Thyregod – og det er hele processen og informationsniveauet omkring Energipark Give, som har givet anledning til en del frustrationer i området.
Bjarne Boysen spurgte ind til et eventuelt kommende VE-anlæg (vedvarende energianlæg) mellem Give og Thyregod, også kaldet Energipark Give, og i den forbindelse refererede han til Vejle Kommunes politiske proces- og prioriteringsprincipper, hvor der lægges vægt på tidlig borgerinddragelse, hvilket Bjarne Boysen ikke mener er foregået i denne sag.
Flere andre i salen støttede op om Boysens holdninger, og flere fortalte om en dårlig dialog og proces, som nu skaber meget dårligt naboskab i området. En deltager havde et ønske om en mere åben proces, som han ved andre udviklere bruger med succes. Flere udtrykte forståelse for, at der skal vindmøller op, men man er utilfreds med denne udviklers (Give Energipark ApS) måde at arbejde på.
Bjarne Boysen, næstformand i lokalrået i Thyregod, kunne fortælle, at flere borgere har oplevet et dårligt informationsniveau og en dårlig proces omkring Energpark Give. Foto: Søren Grunnet
”Har ansvar for at der er energi nok i Danmark”
Lars Schmidt, der er gruppeformand for venstres byrådsgruppe, tog stafetten op og fortalte, at man tidligere har haft det svært med VE-anlæg, men at man som kommune nu må erkende, at det er nødvendigt med lokale vedvarende energikilder.
-Vejle Kommune har også et ansvar for at der er energi nok i Danmark. Og når disse anlæg skal etableres i kommunen, skal der skabes synergi med lokalområderne, lokale erhvervsvirksomheder skal have fordele, derudover skal det gerne hjælpe med til, at fjernvarmen bliver endnu mere udbredt, lød budskabet fra Lars Schmidt.
Det blev også oplyst på mødet, at der overordnet set kommer rigtig mange investorer, som ønsker at etablere energianlæg i Vejle Kommune.
- For at der ikke bruges arbejdstimer på dem alle, er det besluttet fra politisk hold, at forvaltningen må arbejde med 3 anlæg, hvoraf Give Nord er den ene. Der er ikke bestemt et nærmere område, der er først et projekt, når der er aftaler med de lodsejere, som skal være med, pointerede Lars Schmidt.
Motorvej til Viborg?
Så er der hele snakken om logistik og motorveje til og fra Giveområdet. Her blev det pointeretm, at Hærvejsmotorvejen mellem Give og Viborg ikke kommer ikke foreløbig. I juni 2021 blev der indgået en aftale om Infrastrukturplan 2035, der er en bred aftale, hvor 10 af folketingets partier er med. I den aftale er der ikke et ord om motorvej mellem Give og Viborg. Derfor ser borgmesteren ingen tegn på, at vejen kommer de næste mange, mange år.
Tilbage på jorden helt lokalt i Thyregod var der også spørgsmål fra lokalrådet om de faldefærdige huse i byen, som jo langt fra forskønner gadebilledet. Her ville man helt faktuelt gerne vide, hvad man stiller op med de huse.
Grimme huse der skæmmer bybilledet
Her var det formanden for teknisk udvalg, Gerda Jørgensen, der orienterede om ULN´s nedrivningspulje.
- Vejle Kommune støtter nedrivninger og forskønnelse i landsbyer for at fremme smukke og attraktive landsbyer. Man kan søge støtte til nedrivninger og facaderenovering, hvis man ejer en ejendom i en landsby, som påvirker helhedsindtrykket i byen. Kommunen støtter nedrivninger med op til 100 procent af udgifterne og forskønnelse med op til 33 procent. Det er kommunen, som indhenter tilbud på prisen for nedrivning. Og her er det vigtigt at understrege, at hvis puljen skal i spil, så skal ejeren være med i processen, forklarede Gerda Jørgensen.
Gerda Jørgensen, formanden for teknisk udvalg, fortalte om principperne for nedrivning af gamle og grimme huse. Foto: Søren Grunnet
Region eller kommune – hvem har magten ang. Sundhed tæt på dig”?
Så skiftede vi fra faldefærdige huse til varme hænder, idet Petra Raundahl, tidligere lokalrådspolitiker og med mange års erfaring som sygeplejerske, spurgte ind til den nye reform ”Sundhed tæt på dig”, hvor der skal etableres sundhedsråd.
-Hvordan ser Venstre på det nye samarbejde mellem regionen og kommunen. Jeg er bekymret for, om regionen får for meget magt i forhold til kommunerne, lød spørgsmålet fra Petra Raundahl.
Det spørgsmål svarede Gitte Frederiksen, formand for seniorudvalget, og Camilla Hallenberg, formand for sundhedsudvalget på.
- Der skal være et samarbejde også politisk, så der er håb for, at det bliver en god opgavefordeling. Vi forventer i hvert fald et godt samarbejde, lød svaret fra Frederiksen og Hallenberg.
Børn i mistrivsel
Et helt andet tema, er kom på bordet, var børn, der ikke kommer i skole, en udfordring som er meget aktuel, ikke kun lokalt men også landsdækkende. Derfor er det en tendens, der skal tages virkelig seriøst.
Søren Broch og Jørgen Mikkelsen, som er med i Børne- og Familieudvalget, kunne bekræfte, at det også er en udfordring i Vejle kommune, og udvalget er meget optaget af, hvad der skal til for at løse det.
Ensomheden kan være en af grundene til at børn mistrives, og det at skabe fællesskaber i nærmiljøet, det tidligere omtalte forsøg med ekstra skoleklasser, skulle gerne være en indsats, der kan tilgodese, at børn får det bedre, men formentlig skal der mere til. Der arbejdes med sagen og med mistrivsel generelt, lød det fra de to lokalvalgte politikere fra Grønbjerg og Kollemorten.
Dårlig oplevelse med visitering af rengøring hos ældre kvinde
Og vi bliver ved temaet omsorg og trivsel. Niels Clemmensen, der tidligere har siddet i byrådet som Thyregodegnens ’mand på tinge’ i flere valgperioder, ville gerne fortælle om en mindre god oplevelse med visiteringen af rengøring hos hans mor.
Niels Clemmensen berettede om, hvordan mødet var foregået, om hvordan moderen skulle forsøge at betjene en robotstøvsuger. Gitte Frederiksen og Peder Hummelmose, som også er med i seniorudvalget, erkendte, at det ikke var forgået, som det politisk var lagt op til, med en individuel vurdering på et helt andet niveau.
Gitte Frederiksen forsikrede, at sagen tages op igen, og at visitationen kommer til at foregå på en langt mere ordentlig måde fremover, med udgangspunkt i tesen om, at der skal kigges på det hele menneske.
Give Midtby og fokus på alle lokalområder
Susanne Sandholm fra Give Udviklingsråd spurgte ind til Give midtby, og især de 3 huse som kommunen ejer på Torvet. Sandholm pointerede, at det er nødvendigt, at der kommer til at ske noget på torvet, og det skal understøtte handelslivet.
Til sidst en bemærkning fra Grønbjerg Lokalråd, som ønsker, at der er fokus på alle lokalområder. Måske med en lille bismag af den for området så triste nedlukning af deres samlingspunkt, skolen, in mente.
Gerda Jørgensen fik også fornøjelsen af at lukke og slukke og sige tak opbakningen til et fint dialogmøde med masser af politiske og lokalpolitiske toprelevante emner på banen. En aften, hvor man virkelig kom vidt omkring.