Velvære og livskvalitet: Derfor går vi til Parkinson-boksning
I forbindelse med artiklen om Give Atlet Klubs tiltag med Parkinsonboksning, har avisen talt med nogle af Parkinsonbokserne, hvor de fortæller, hvad det er, de får ud af at gå til Parkinsonboksning.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
SUNDHED OG VELVÆRE: Hver tirsdag formiddag møder i omegnen af 10 morgenfriske boksere op til Give Atlet Klubs glimrende tiltag med Parkinsonboksning.
Vores LokalAvis har talt med Else Svane og Erik Schurmann, der her fortæller, hvilke kvaliteter de ser i Parkinsonboksningen, og hvad det giver dem i forhold til deres sygdom.
Derudover kommer Alice Voetmann også med et fint bud på, hvorfor det er vigtigt, at man som Parkinsonramt er aktiv og får brugt sin fysik. Og det er Alice, der lægger ud med sine overvejelser.
Lad aldrig Mr. Parkinson komme for tæt på
-Er du så uheldig at have fået følgeskab af Mr. Parkinson, er det med at komme ind i kampen. Hård fysisk træning er bare vejen frem. Vi skal passe på os selv! Hvordan gør vi så det? Sætter vi os i en lænestol og venter på Mr. Parkinson Kommer og lægger tæppet over os?
Nej, det er en rigtig dårlig ide. Mit forslag går derfor i en helt retning. For det første, lad aldrig Mr. Parkinson komme for tæt på. Fjern lænestolen og kom ind i kampen, ringen er klar, den venter kun på dig.
-Så hvis ikke du er i gang, hedder det fra nu af, motion, kondition og styrketræning alt det for at holde balancen. Jo mere intens og hård træning, desto bedre for din krop. Et rigtig godt sted at få de udfordringer, der skal til er her i Give Atletklub.
Her står to de toptunede trænere, Peter og Mogens, klar med ugens bedste bud, nemlig halvanden times hård fysisk træning. Vi mødes hver tirsdag kl. 08.30 til halvanden times sjov og hård træning. Anden halvleg byder på kaffe og hyggesnak, mens tredje halvleg byder på ekstra træning til dem som bare ikke kan få nok, lyder de glimrende råd fra Alice, der selv er en af de trofaste Parkinsonboksere, der troligt møder op her tirsdag.
Alice Voetmann (th.) opfordrer til, at man som Parkinonssramt tager kampen om mod "Mr. Parkinson". Foto: Jim Hoff
Udløser en masse dopamin - og energi
Else Svane fra Sejrup har været med til Parkinsonboksningen lige fra starten af tilbage i august 2023.
-Det handler for mig om at holde min krop ved lige. Som regel er jeg meget træt, når jeg ommer her til tirsdag formiddag, men når man går herfra efter god træning, har det udløst en masse dopamin (det stof som Parkinsonramte mangler, red.) og det er med til at give energi til systemet, siger Else.
Hun fremhæver også den faste kaffe-komsammen efter træningen som et vigtigt punkt.
-Her kan man snakke om alt muligt, både om de mere dagligdags ting, men også sygdommen, som vi jo har til fælles. Og det er vigtigt at få talt med ligesindede om det, fordi vi forstår hinanden. Jeg kan tydeligt mærke det, hvis der er en tirsdag, jeg ikke har været her. Her kan jeg virkelig mærke, hvor vigtigt det er for mig at holde kroppen i gang, hvis jeg ikke gør det, så mangler der noget. Så kombinationen af boksningen og min medicin er en god kombination for mig. Og så er det med til at man ikke bliver “usocial”. Det kan være svært at hive sig op nogle gange, men man skal afsted, ikke pga. det fysiske men også pga. De sociale gevinster, pointere Else, der også går til Idræt i Dagtimerne i Thyregod.
Else Svane tanker både dopamin og god energi, når hun møder op hver tirsdag til boksetræningen. For hende er boksetræningen blevet en uundværlig del i hendes liv. Foto: Jim Hoff
Træningen holder sygdommen i ave
Erik Schurmann fra Givskud har stort set også været med til Parkinsonboksning fra starten af. Ham missede nok lige de første to gange.
-Tidligere gik jeg to gange om ugen til fysisk træning på Thommysminde (som tilbyder træning samt ergo- og fysioterapi, red.) Men da Give atlet Klub lancerede det her tilbud om Parkinsonboksning gik jeg i gang med det, og det er godt for min krop og min fysik. Jeg skal holde mine muskler i gang for at undgå muskelstivhed, og her er den træning, vi får her rigtig god, fortæller Erik.
Men der er ifølge Erik også andre gode gevinster at hente, når Peter og Mogens kalder til træning i aktivitetssalen.
-Det giver mig også en hel masse mentalt. Det gode sammenhold og fællesskabet, den hyggelige kaffetid efter træning, det betyder meget for mig. Og det at, vi selv om vi træner hårdt, også kan have det sjovt sammen er vigtigt. Vi har jo den samme indgangsvinkel via vores sygdom, selv om vi er forskellig ramt og har forskellige symptomer. Med træningen her kan man sammen med medicinen holde sygdommen i ave.
Ud over den gode fysiske træning fremhæver Erik Schurmann også det gode fællesskab og de hyggelige stunder sammen med ligesindede, når der kaldes til boksetræning. Foto: Jim Hoff
Ankommer med rollator - går derfra uden!
Else og Erik fortæller efterfølgende en fin historie om en kvinde med Parkinson, der også går til boksetræning et andet sted i landet. Hun ankommer med rollator, og det er sket flere gange, at hun går fra træningen og glemmer, at tage rollatoren i brug, fordi hun simpelthen ikke har brug for den efter træningen.
-Vi vil gerne opfordre folk med Parkinsons til at kigge herop. Kom bare forbi, kom ind og prøv at være helt uforpligtende med. Så vil man opdage både hvor givtigt, og hvor sjovt det er. Vores trænere er gode indpiskere, og de har humor og glimt i øjet, så det foregår altid med et smil på læben, lyder det samstemmende fra Else og Erik, der afslutningsvist sender et stort skulderklap til Alice Voetmann for at være med til sammen med Peter Vilstrup og Mogens Karlsen at gøre Parkinson-boksning i Giv til en realitet.
Læs her artiklen om Parkinsonboksning i Give!