Stolt og rørt David Whiting med til 80-års mindeceremoni fra Portugal via facetime
22. majgruppen leverede igen varen på allerøverste hylde, da de onsdag aften havde inviteret til mindeceremoni i Vesterlund for de 7 faldne engelske flyvere, der blev skudt ned af tyskerne den 22. maj 1944. Smukt og rørende – og så var den en helt speciel gæst med online.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
MINDECEREMONI: I år den 22. maj var det 80 år siden, at et engelsk bombefly, Lancaster LL 950, blev skudt ned over Vesterlund af et tysk fly, og hvor de 7 besætningsmedlemmer alle omkom.
Denne tragiske hændelse blev markeret på smukkeste vis om aftenen den 22. maj, hvor 22. maj-komiteen endnu engang havde kaldt til mindeceremoni for at mindes og ære de syv engelske besætningsmedlemmer.
Først var det lokale kor, Kildernes Kor under ledelse af Lars Skovgaard, der satte en smuk og emotionel stemning med en række engelske sange/hymner, hvorefter Lars Hansen fra 22. maj-komiteen bød velkommen til såvel engelske som danske gæster.
Fly i luften
Og så skete der noget i det lokale luftrum. Hen over ceremonien fløj et RV8 fly med Thomas Schou Dam i cockpittet. Han lavede en række overflyvninger, hvoraf et par var med røgudslip. Meget stemningsfuldt og relevant i forhold til, hvad det var, man rent historisk ville italesætte denne smukke aften i Vesterlund ved RAF-mindestenene.
Så var der kransenedlæggelse, tale ved Tom Madduck fra den engelske ambassade i Danmark, og efter en fællessang med Kildernes Kor, var det den lokale sognepræst, Morten Seindal Krabbe, der holdt en flot tale.
Han tog udgangspunkt i bibelens ord om, at man ikke må slå ihjel, og den mellemmenneskelige tanke om, at bag ethvert tabt menneskeliv, er der en mor, far eller en søster eller bror, der skal bære sorgen.
Stærk tale af Morten Seindal Krabbe
-Der døde i omegnen af 60 millioner mennesker under 2. verdenskrig, så hvad betyder blot ét liv. I forhold til de 60 millioner døde, var der 100 millioner efterladte, og de har alle brug for at mindes deres døde. For alle mennesker er elskede og værdifulde - ja, krig er ond, men den kan være nødvendig, og selv modstanderne har et menneskeliv, der har værdi for deres familier.
-De 7 flyvere vi ærer her i dag, skylder vi en stor tak. De er medvirkende til, at vi kan leve et liv som frie borgere uden frygt for staten, og at vi kan leve med respekt og værdighed. Vi er på den måde båret af fortidens helte. Står vi på randen af en ny verdenskrig? Hvad med Putin og Trump, ja de er anderledes end mig, men mød dem som barn af en mor og en far, mød dem som barn af Vorherre. På den måde kan vi undgå endnu mere krig, konstaterede den lokale sognepræst.
Sognepræst i Thyregod-Vester, Morten Seindal Krabbe, holdt en flot tale med udgangspunkt i biblens 5. bud: Du må ikke slå ihjel! Foto: Jim Hoff
Stor luftbåren taknemmelighed helt fra Portugal til Vesterlund
David Whiting, som er søn af Jack Whiting, en af de besætningsmedlemmer, der mistede livet i nedskydningen den 22. maj, var med på en Facetime-forbindelse fra Portugal. Og han havde også nogle ord at sige.
-Det er en vigtig ceremoni, som I afholder, derfor stor tak til Verner og Lars, som vedligeholder både mindestenene og denne her fine ceremoni år efter år. I 2014 var jeg med ved 70-års dagen for nedskydningen, og her blev der etableret stærke venskaber mellem vores familier. I lærte mig at drikke snaps, der flydende guld, som jeg kalder det.
- Jeg vil gerne udtrykke stor taknemmelighed over, at I husker de 7 tapre engelske flyvere. De er en del af de 55.000 engelske soldater, der aldrig kom hjem under 2. verdenskrig, og jeg kan huske, da jeg i en alder af 5 ½ sammen med min familie modtog et telegram om, at min far var blevet dræbt. Det glemmer jeg aldrig. Derfor tak til jer alle, der er med i Vesterlund i dag – og jeg håber, at jeg kan være med igen ved en anden lejlighed, lød det fra en stolt og rørt David Whiting.
Dette fine indlæg båret oppe an den moderne it-teknologi blev efterfulgt af Davids datter, Filippa, der holdt denne smukke tale på engelsk. Vi har for læsernes skyld oversat den til dansk.
David Whiting, der er søn af en af de dræbte besætningsmedlemmer fra LL Lancaster 950, holdt en rigtig fin tale til folket i Vesterlund via Facetime fra Portugal. Foto: Jim Hoff
Philippas tale til folket ved mindeceremonien i Vesterlund
David Whitings datter Philippa Forsey, var til stede ved mindehøjtideligheden i Vesterlund for de 7 faldne flyvere, og hun leverede en tale på engelsk i anledning af 80-års dagen for at RAF flyet Lancaster LL950 blev skudt ned af en tysk fly. Avisen har fået talen tilsendt, og her får I talen på dansk.
-God aften mine damer og herrer. Tak for at I alle er her i aften og en speciel tak til Lars, Verner og de andre medlemmer af 22. maj komiteen for at holde liv i mindet om det 7-mandshold fra Lascaster LL 950, som blev skud ned over Vesterlund for 80 år siden i dag, den 22. maj.
Familien fik trist telegram, da David var 5 år
Desværre kan min far ikke være med os her på denne vigtige dag. Modsat mange af os husker han livet under de mørke dage under 2. verdenskrig, så jeg tænker, at det er nyttigt for os at huske tilbage på, hvad det var, der skete dengang.
Jeg vil gerne tage jer tilbage til den om aftenen 21. maj 1944. Bombeflyets besætning havde forsøgt at få noget søvn hele dagen, så de var klar til deres offensive togt denne aften mod en destination, som de endnu ikke kendte.
Efter et godt måltid, så godt som fødevarerationeringen nu engang tillod det, skulle holdet samles for at blive briefet om målet for deres mission. Min bedstefar var flyveingeniør/flyvemaskinist, der skulle assistere piloten. Han var for gammel til at blive pilot, hvilket han ellers havde ønsket sig. Han skulle have styr på og checke al den mekanik, der holdt flyet flyvende, hydraulik, det elektriske system og brændstofsystemet.
Jack Whitings barnebarn,David Whitings datter, Philippa Forsey, holdt en rigtig god tale, der beskrev hændelserne omkring nedskydningen af det engelske bombefly den 22. kag 1944. Foto: Jim Hoff
Formål med togtet: At droppe søminer i Kieler Bugten
Da 7-mandsholdet var ombord, blev de fire Merlin-motorer startet op en efter en. Så blev de linet op på startbanen sammen med andre Lancasters fra East Kirkby. Lancaster LL950 LE-Y lettede klokken 22.18 den 21. maj 1944 med det formål at smide søminer ud i Kieler Bugten for at spærre vejen for de tyske krigsskibe.
I den indledende fase af 2. verdenskrig havde tyskerne succes med deres invasion på kontinentet supporteret af Luftwaffe (det tyske luftvåben, red.), og den vej rundt etablerede de taktisk luftherredømme.
Den 10. maj 1940 invaderede Tyskland Frankrig , og den 22. juni overgav franskmændene sig. Tyskland regerede nu det meste af det centrale Europa fra Polen til Frankrig og Danmark og Norge
Englands luftvåben tog krigen ind over Tyskland
RAF Fighter Kommandoerne forsvarede det forenede engelske kongerige mod tyskernes angreb fra luften, ikke mindst ved ‘Slaget om England’ i sommeren 1940.
Det var RAF bombe-kommandoernes rolle at angribe fjendens militære styrker. Kun via luftangreb kunne man bringe krigen ind over Tyskland, og England var det eneste land tilbage i Europa, som havde den militære styrke til at gennemføre det.
Fra april 1944 skiftede bombetogterne mål fra mål i Tyskland til de tyske mål i de okkuperede lande, såsom ammunitionsdepoter, våbenfabrikker og barakker i Frankrig og Belgien.
Al denne aktivitet skulle forberede den kommende D-Dag på den franske kyst i Normandiet Her var første fase en indsats med kodenavnet Operation Neptun. Her skulle krigsskibe sikre og etablere sikre landgangsteder i Frankrig – uden at afsløre hvor de allierede styrker ret beset havde tænkt sig at gå i land. Tyskerne blev efterladt med indtrykket af, at de allierede ville gå i land ved Pas de Calais.
Den 21/22 maj rettede man et stort angreb mod byen Duisburg i Ruhr-distriktet i et område med kemisk industri samt stål- og jernindustri. Her bestod bomber kommandoen af 510 Lancasters og 22 Mosquitoer (engelske kampfly, red.)
Kodenavn: Forget Me Not
Dette togt alene kostede 29 Lancastere, og cirka 200 holdmedlemmer blev dræbt. Den sydlige del af Duisburg blev tæppebombet, og her blev 350 bygninger ødelagt, 665 beskadiget og 124 mennesker dræbt
En anden vigtig operation denne aften/nat var en afledningsmanøvre foretaget af en 5 grupper stor bomberkommando, der skulle trække tyske jagerfly væk fra hovedmålet i Duisburg.
Med kodenavnet ‘Gardening’ blev denne mission udført af 70 Lancasters fra seks squadroner og 37 Halifaxer mod det frisiske område, Helgoland, Kattegat og Kiel Bugten. Den sidste havde kodenavnet “Forget Me Not (på dansk Forglemmigej).
Thomas Schou Dam tog nogle runder hen over pladsen ved mindestenene i Vesterlund som en gestus til de faldne flyvere den 22. maj 1944. Foto:Jim Hoff
Symbolsk plantning af forglemmigej-blomster ved mindestenene
14 af denne luftstyrke var fra Squadron 630 og havde til formål at minere området ved Kiel. 3 Lancastere blev skudt ned, og en af dem var den Lancaster og de 7 besætningsmedlemmer, som vi er forsamlede for at mindes her i dag. Alle besætningsholdene bestod af frivillige, og over 55.000 gav deres liv for at hjælpe med at befri Europa.
Vi husker dem for deres mod og for deres offer for vores frihed. Og det er derfor jeg her i aften planter en række forglemmigej-blomster ved mindestenene, lød det afslutningsvist fra Filippa.
Efter dette flotte relevante indlæg, med mange interessante historiske facts, sluttede Kildernes Kor af med Altid Frejdig Når du Går, og aftenens sidste musiknummer var “The Last Post”, et trompetstykke, der signaler, at nu er dagens gerninger til ende.
Herefter gik følget afsted mod sognehuset i Vesterlund, hvor der var kaffe og kage samt en masse gode snakke ad libitum efter en virkelig smuk og bevægende aften, som man skal være stolte af at kunne facilitere i Vesterlund.
Lars Hansen fra 22. maj komiteen bød folk velkommen ved mindestenene i Vesterlund. Foto: Jim Hoff
Her er det Verner Pedersen fra 22. maj-komiteen, der lægger en krans ved mindestenen for de 7 faldne engelske flyvere. Foto: Jim Hoff
Du kan se en masse fotos fra den fine mindeceremoni HER