Slut efter 43 år: Synger loppemarkedet i Grønbjerg på sidste vers?
Mandskabsmangel, mere og mere bøvlet logistik og nye trælse regler fra kommunen. Det er de tre største udfordringer for loppemarkedet i Grønbjerg-Langelund, og dette har gjort Tordenskjoldssoldater så trætte, at de nok smider håndklædet i ringen.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GRØNBJERG: Er det her en ny trend vi kigger ind i? Først var det FDFernes loppemarked i Give, der grundet mandskabsmangel og mangel på frivillige hænder måtte nedlægge det store årlige loppemarked i Ikærhallen, og nu kunne det se ud til, at en ny nedlukning af et lokalt loppemarked er på trapperne.
Det oplyser Poul Rasmussen, der er kasserer og PR-ansvarlig for loppeudvalget i Grønbjerg-Langelund. Han kan berette om pænt store udfordringer med at skaffe frivillige hjælpere i en tid, hvor kravene til loppemarkedet samtidig bliver mere og mere ressource- og tidskrævende.
Svært ved at finde hjælpere
-Med hensyn til at skaffe hjælpere, går det desværre lidt trægt. Og uheldigvis er det jo en situation vi ser overalt. Tag et kig på Give, som jo er væsentligt større end Grønbjerg og Langelund. De har også svært ved at finde hjælpere. Det kræver mange ressourcer at afhente ting på genbrugspladsen og køre ud på vores depot. Der er rigtigt meget oprydning forbundet med det, siger Poul og fortsætter:
- Og selvom en mands skrald kan være en anden mands guld, er det altså ikke alt, vi kan sælge på et loppemarked. Så der går meget tid med at sortere og smide ud. På et tidspunkt bliver Tordenskjolds soldater trætte. Og så må man kaste håndklædet i ringen.
De unge har altid været gode til at tage fra ved loppemarkedet i Grønbjerg på det legendariske sækkevognshold. Privatfoto
Bøvlede krav fra Genbrug Vejle gør det umuligt
-Og det bliver da slet ikke bedre efter den udmelding, der kom fra Genbrug Vejle, om at vi skulle afhente på et tidspunkt, hvor vi alle er på arbejde. Og derudover skal køre til Vejle med de ting, der ikke er blevet solgt. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Så var der ikke så meget tilbage at snakke om. Det ville gå op i kørsel. Og den logistik har vi simpelthen ikke til rådighed.
Man mærker tydeligt, at det her scenarie frustrerer den garvede loppemarkedsmand, der ligesom mange andre gode folk fra Grønbjerg-Langelund egnen har leveret massevis af timer i den gode sags tjeneste hen over årene. Og haft det sjovt med det – selvom det også trækker tænder rent arbejdsmæssigt.
Det hele startede i 1981 og gav 8.000 kroner i overskud
Poul Rasmussen har fået fortalt af “de gamle” omkring loppemarkedet, at det hele startede i 1981, hvor der blev samlet ind om fredagen og solgt om lørdagen - og endte med at give et overskud på 8.000 solide jyske dollars.
-Derfor besluttede man, at loppemarkedet skulle afprøves igen det følgende år, hvis det kunne generere så mange penge. De første år var det hallen med legendariske Thyra Vindbjerg, der stod for det, fortæller Poul.
Efter et par år blev der nedsat et loppeudvalg, som bestod af Knud Speedtsberg, Svend Egeskov, Jens Pedersen, Søren Bie og nuværende formand Kaj Ivan Pedersen.
Loppemarkedet var lidt som en byfest
-Jeg ved ikke med Jens Pedersen, men Søren, Knud og Svend stoppede alle for 12-15 år siden. Og der kom så nye folk ind. Én af dem er Kristen Nørmark Pedersen, der startede som sækkevognsdreng i ‘81, og som altså ligesom storebror har været med i alle årene. Den helt store hjælp har altid været de lokale ildsjæle. Både Elkjærklubben, forældre og deres børn.
-Det var lidt som en ekstra byfest, når der skulle gøres klar til det årlige loppemarked, har Knud Speedtsberg udtalt. Og det var også Knud, der kom og bankede på min dør, for at høre om ikke jeg skulle hjælpe med at sælge. Det var i 2008. I dag er det Niels Hougaard, der finder hjælpere - og han er som sagt på en virkelig svær opgave, konstaterer den garvede loppemarkedsmand.
2024 bliver business as usual
Nuvel, der er da også gode ting at berette om i forhold til loppemarkedet i Grønbjerg-Langelund. Poul fortæller, at gruppen til planlægningsmødet af dette års loppemarked lagde ud med kaffe og god kage, serveret af Kaj Ivan Pedersens kone Elsebeth, som også bager og laver sandwich til hjælperne.
-Ved gennemgang af arbejdsopgaverne, fik formand Kaj byttet rundt på nogle papirer. Men vi var en del punkter igennem, før vi fandt ud af, at det var fra forrige år. Men når han har været med alle årene, og vi andre sammenlagt lige så mange, ved vi jo efterhånden hvad vi skal. Så gennemgangen er egentligt bare proforma. Business as usual. Vi gør som vi plejer, ly der fra kassereren med et stort smil.
Loppeudvalget står da heller ikke på helt bar bund i forhold til varelageret.
-Vi har heldigvis en pokkers masse gode effekter endnu, selvom vi ikke har hentet på genbrugsstationen i Give i et år. Der er alle de gode ting, vi plejer at have indenfor lamper, tøj, møbler isenkram osv., oplyser Poul.
Der er altid højt humør på, når man besøger loppemarkedet i Grønbjerg. Her er det Poul Rasmussen, der viser vejen. Privatfoto
Lørdag den 17. februar - måske lopper i Grønbjerg for sidste gang?
Cafeteriet sælger vanen tro kaffe/te, øl og vand, rundstykker, sandwich, kage osv. Spejderne hjælper som sædvanligt med parkering og opbevaring af købte varer. Og hvornår løber det måske allersidste loppemarked i Grønbjerg så af stablen?
-Det foregår d. 17. februar fra 10-14, og der er auktion over særlige værdier klokken 12.30. Der har lige været møde i hallen, hvor der også blev snakket lidt om loppemarkedet og den situation vi står i. Der bliver genereret i omegnen af 50.000 kroner til loppemarkedet. Og de penge vil jo på en måde mangle i den pulje, som Støtteforeningen råder over. Penge, der bliver brugt på at vedligeholde hallen og bålhytten, samt der bliver givet penge til skolen og foreninger i området, så her står man da med en udfordring, pointerer Poul.
Det tøj, som ikke bliver solgt, bliver naturligvis bliver givet videre. Denne gang til 2 organisationer, som begge fordeler til Syrien og Ukraine.
Nu er bolden kastet op i luften – er der nogen der griber den?
Han kan ydermere oplyse, at der pt. ikke er kommet folk, der har meldt deres vilje til at overtage posterne og køre showet videre.
-Bolden er kastet op i luften. Og vi står 6 mand fra det gamle udvalg, som ikke griber den, men gerne vil hjælpe med at pege i den retning, den skal have, når den er sikret i hænderne. Man kan kontakte en af os, en fra lokalrådet eller bare råbe op, hvis man har en god ide, lyder udgangsbønnen fra Poul Rasmussen.