Skulpturbyen har fået en ny flot skulptur: Vokseværk – og den kan ses fra månen
Det kan ellers nok være, at humøret fik en gang lak, da Skulpturbyen holdt fernisering fredag eftermiddag i teltet på Torvet. Både vejret og stemningen var høj, da foreningens formand Jørgen Lundsgaard kunne berette om vækst både på sponsorsiden og med hensyn til antallet af skulpturer og kunstværker. Kort sagt: Det er ikke kun symbolsk, at ’Væksttræet’ på Torvet er foreningens modus operandi.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVE: Det er ingen kunst at drive en forening, når alting klapper, og der spores vækst på flere parametre. Det må være den starttanke, som Skulpturbyens formand og mangeårige ildsjæl, Jørgen Lundsgaard, sad med, da han skulle skrive sin tale til ferniseringen den 2. juni.
Den blev afholdt om eftermiddagen i teltet på Torvet i forbindelse med dette års Kunst & Skulpturfestival, og vanen tro var der fin opbakning på bænkerækkerne, hvor det modne publikum nød den iskolde hvidvin og de mange pæne ord om ’Danmarks største galleri i det fri’.
Jørgen Lundsgaard kunne berette om en forening, der går ind i sin 18. sæson – og som er i vækst på flere fronter.
89 skulpturer - heraf 36 nye værker
- I den nye sæson har vi 89 skulpturer på 76 placeringer. 26 kunstnere har leveret 36 nye værker, og vi har sagt farvel til 18 værker, ligesom en del har fået nye pladser. Kunstnere fra hele landet, heraf 10 nye, udstiller velvilligt deres kunstværker i vort galleri. Vi kan også mærke, at interessen for og beundringen af byens store vartegn, ”Solhjul”, er støt stigende, og besøgspladsen bliver brugt en del. Også på sponsor- og medlemssiden, både private og erhverv, mærker vi forøget støtte, ligesom der er også er flot opbakning fra de frivillige og ikke mindst Vejle Kommune – og det vil jeg alt sammen gerne her ytre en stor tak for, lød det indledningsvist fra Lundsgaard.
Formanden kom også ind på den store brandingsværdi, som Skulpturbyen og dets fornemmeste logo, Solhjulet har. Og at der for knap et års tid siden endelig er blevet sat skilte op på motorvejen, der viser det motorvejskørende publikum, at Give kan andet end at lave Dan Cake og vinde elitedivisionen i tennis.
- Det eneste lille minus, jeg lige kan få øje på, at er vi i den foregående sæson ikke rigtigt har haft gang i salget af de udstillede kunstværker/skulpturer, og det er en skam. For det er en del af vores koncept – og en gulerod for de udstillende kunstnere. Men det er vores håb, at vi med 23-24 nye skulpturer på plads kan skabe større interesse og dermed også mere salg, konstaterede formanden, der også kunne oplyse, at skulpturerne vil blive forsynet med de såkaldte QR-koder så man med sin mobiltelefon kan aflæse en masse god info om både værkerne og kunstnerne bag.
Dan Arnløv: Flot og vild udvikling
Kulturudvalgets formand i Vejle Kommune, Dan Arnløv, var også på plads her i kommunens kulturelle højborg, og han fik da også taletid i dagens fine anledning.
- Nu har Jørgen Lundsgaard takket Vejle Kommune hele to gange i sin tale, så der er nok nogle dyre ønsker på vej, konstaterede det altid joviale byrådsmedlem med glimt i øjet og fortsatte:
- Det er en flot og vild udvikling Skulpturby Give er inde i. Der bliver lagt mærke til både Give og Skulpturbyen, og det skyldes i høj grad de dygtige ildsjæle, der står bag. Når folkene her får ideer, så sker der bare noget, og her fortjener Jørgen Lundsgaard og de mange gode folk i foreningen virkelig en stor applaus.
En af foreningens trofaste og dygtige guider, Mette Hindhede, fik så mikrofonen, og hun fortalte i store velformulerede træk om de nye værker lige fra skateboardbamsen på Rådhusbakken til Vingerne ved Brugsen.
- Skulpturbyen har aldrig været så flot som nu. Jeg kan kun opfordre folk til at få syn for sagen og tage en rundtur og se de mange flotte skulpturer. Der er guidede skulpturvandringer den 13. juni, den 12. juli og den 10. august; alle med start kl. 18:30 fra Huset på Rådhusbakken i Give. Og så skal vi også lige sende et stort skulderklap til de gode folk, der sørger for at flytte skulpturerne og stille de nye på plads hvert år. Det er Knud og Rasmus, der ordner det – og det er uundværlig hjælp, de her yder i foreningens tjeneste.
Kulturudvalgsformand Dan Arnløv omtalte Skulpturbyen i rosende vendinger. Foto: Jim Hoff
Med til at skabe et aktivt handelsliv
Inden den fine seance i det drønvarme festtelt endte, sluttede Lundsgaard af med at sende en stor tak til alle, der bakker op om Skulpturbyen – også med et fint lille hint til, hvad det også er, at Danmarks største galleri i det fri kan:
- Skulpturerne er sammen med et aktivt handels- og erhvervsliv med til at sætte Give på landkortet, og det lykkedes vi mere og mere med – ikke mindst takket være de to årlige Kunst & Skulpturdage i juni og december, hvor vi for alvor får sat Give på landkortet.
Helt uden for dagens regi fik Vores LokalAvis efterfølgende en opfordring fra Lundsgaard og bestyrelsesmedlem Flemming Holm.
Frit lejde til at aflevere den stjålne skulptur
- Vi vil godt have, at vi får informeret ud omkring hærværket/tyveriet på frøskulpturen. Den er ikke kommer tilbage, og tyveriet er blevet politianmeldt. Men vi vil gerne give frit lejde til, at man kan aflevere skulpturen tilbage inkognito uden yderligere repressalier. Vi /kunstneren er dækket af forsikringen, men vi vil bare så gerne have den tilbage i al fred og fordragelighed.
- Den kan afleveres ved Huset eller i Torvegade 72, ligesom den også kan afleveres hos Vores LokalAvis på Torvegade 5, lyder det samstemmende fra Holm og Lundsgaard.