Nye tiltag i kælderen: Kælder-vin satser nu på at blive en del af portvinsbyen Give
De gode folk i Kælder-vin på Rådhusbakken i Give har haft travlt her i det tidligere forår med at rokere rundt i Danmarks måske hyggeligste vinkælder. Der er blevet lavet tema-afdelinger, og noget af det man fremover vil gøre rigtig meget ud af, er kælderens portvinsafdeling.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
DET GODE BUTIKSLIV: Pia, Malthe og Johnny fra Kælder-vin i Give har haft travlt i marts og starten af april måned, hvor de har haft gang i en større omrokering og tematisering af deres produkter i vin- og spiritusafdelingen.
Man ankommer som altid i afdelingen for lækkerier og søde sager, og vinafdelingen ligger også hvor den plejer, men går man lidt længere ind i kælderen, vil man se forandringerne.
-Vi har samlet vores produkter i 5 afdelinger: En afdeling med bobler, en “spruthule” med rom, whisky osv., en cocktailafdeling, en afdeling med snaps og øl og så vores nye opgraderede portvinsafdeling. Det gør det hele mere overskueligt for kunderne, og ikke mindst er vi meget obs på, at vi nu kan lægge mere fokus på vores afdeling med portvin. Der er generelt en stor interesse for portvin for tiden, og det skal vi selvfølgelig være med på. Samtidig er Give jo blevet kendt som en stor og berømt portvinsby, og den bølge vil vi meget gerne ride med på, forklarer Malthe Overmark, der er i lære hos Kælder-vin, og som styrer butikken PR-afdeling.
Fik idéen lige midt på Douro-floden
I forbindelse med satsningen på portvin har indehaver Johnny Mortensen været i Portugal på studietur, hvor han har besøgt 3 portvinsproducenter - både for at se hvad de tre portvinshuse har at byde på, og for at skabe relationer og netværk.
-Mens Johnny sad på en båd midt på Douro-floden og havde smagt nogle gode portvine, ringede han spontant hjem til mig her i Give. Han havde en idé: Vi skal steppe op på vores portvinsudbud, og her skal vi primært have fokus på de tre portvinshuse, jeg netop har besøgt. De er alle tre meget vilde med at skabe relationer til Danmark, så nu skal vi i gang med et stærkt portvinstiltag i Kælder-vin. Det var et godt pitch, og en fin idé, så nu er vi i gang, fortæller Malthe.
Portvinsafdelingen indeholder også nogle særdeles eksklusive og unikke portvine, der grundet deres høje værdi er "kommet bag tremmer".Foto: Jim Hoff
Baseret på personlige relationer
De tre portvinshuse er Dalva, som er en stor producent, Vista Allegre, en producent i mellemstørrelsen, og så er det Sequeirinha, der er en mindre familiebaseret producent.
-De er ret forskellige og kan hver deres egen ting, men samlet set danner de en rigtig god base for vores udvalg af portvin. Vi har naturligvis også andre mærker på hylderne, men vi er meget opsatte på at bruge de personlige relationer, Johnny har dannet med disse tre portvinshuse til at danne basis for vores fremstød på portvinsfronten, pointerer Malthe.
Fedt at Portugal er interesseret i lille Give
Johnny Mortensen er glad for, at de tre portvinshuse er klar til at levere varen til Kælder-vin.
- Det har været en stor fornøjelse at besøge de tre portvinshuse. Jeg har oplevet en stor gæstfrihed alle tre steder, og det er da megafedt, at de gerne vil hjælpe os her fra lille Give. De har også en kæmpeinteresse i, at vi til næste år bringer folk her til Portugal for at besøge deres portvinshuse. Den passion og det hjerteblod, de ligger i deres portvinsproduktion flugter helt perfekt med vores indgangsvinkel til vores lille butik her i kælderen, siger Johnny.
Den 11. april var Kælder-vin vært for to udsolgte portvinssmagninger. Foto: Malthe Overmark
2 udsolgte smagninger
Kælder-vin har fået en god start på deres portvinssatsning, idet butikken den 11. april havde to udsolgte portvinssmagninger, og man mærkede i forbindelse med eventen stor interesse, ikke mindst fra borgere fra lokalområdet.
-Vi kører da også med nogle prisvenlige og korte portvinssmagninger, Det er overskueligt og attraktivt for gæsterne, og så er det vigtigt, at vi kan holde dem her i kælderen, hvor vi lukrerer på den helt specielle atmosfære og stemning i denne her superfede kulissen, siger Malthe.
Kælderen rummer over 100 forskellige portvine, heriblandt nogle meget eksklusive, unikke og dyre dråber.
-Vi har for eksempel en Golden White Dalva, en række nøje udvalgte 10-års portvine samt portvine fra 1963, 1971 og 1989. Som sagt vil vi i 2025 udbyde hele 2 portvinsrejser til Portugal, hvor vi skal besøge de tre portvinshuse, hvor der både skal smages en masse god portvin og nydes noget lækker mad. Og vi ved, at portugiserne glæder sig meget til at se en flok glade danskere i deres portvinshuse, lyder det samstemmende fra Malthe og Johnny.
Kælder-vin har temaopdelt deres produkter i fem forskellige afdelinger. Her viser Malthe nogle af afdelingerne frem. Fotos. Jim Hoff