Nu kan de igen synge rent på Kastaniehaven: Lions donerer sangbøger til hus 16 

Sangbøgerne i Hus 16 på Kastaniehaven var ved at blive godt slidte og beskidte, så derfor sprang Lions Club Give til og donerede 25 nye sangbøger, så beboerne igen kan finde kammertonen og synge ‘rent’.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Da plejecenter Apotekergården i Givskud blev nedlagt i 2004, blev beboerne flyttet ind på det nye plejecenter Kastaniehaven i Give. Men det var ikke kun beboerne der flyttede til Give. De sangbøger, man havde brugt på Apotekergården i en årrække flyttede med. 

Selv om mange af sangene i sangbøgerne er evergreens, er der alligevel en grænse for, hvor længe de kan holde. De er nu nedslidte og lidt ustabile, nogle har tabt et par sider eller tre, andre har været for tæt på kaffekopper osv., og her var det så at Carsten Sørensen fra husrådet i Hus 16 forslog de to andre medlemmer af husrådet, Jens Borch og plejehjemsassistent, Pia Pausgaard, at han gjorde brug af sit gode netværk i Lions Club.  

Donerer 25 sangbøger 

Carsten er tidligere mangeårigt medlem af Lions Club Give, og han fik hurtigt en aftale i stand med Martin Nielsen, der pt. er klubbens præsident. 

-Jeg blev kontaktet af Carsten med henblik på at yde et tilskud til de 25 nye sangbøger.  Den var vi helt med på, faktisk gik vi ind og betale hele beløbet på 4500 kroner for de 25 sangbøger. Of det gør vi med glæde. Fordi vi i Lions støtter gode lokale formål, og det gæler både formål der tilgodeser de helt unge og de ældre som i dette tilfælde her, forklarer Martin, mens han med et stort smil ammen med Pia Pausgaard deler sangbøgerne ud til beboerne i hus 16.  

De sidder bænket ved det hyggelige kaffeeftermiddagsbord og er just kommet tilbage fra dagens fælles hygge/motions- og hukommelsestræningsseance med Charlotte og Heidi.  

Første sang fra de nye sangbøger var "Den Danske Sommer", meget passende for årstiden - og der blev sunget godt med. Foto: Jim Hoff

Apotekergården til stede på flere måder

Sangbøgerne, der på forsiden har påtrykt Lions Club Gives logo, modtages med brede smil af beboerne i huset, samtidig med at kaffekopperne fyldes godt op, så stemmerne kan blive smurte. Det skal jo lyde godt, når nu den lokale verdenspresse er til stede.

Pudsigt nok er en af beboerne i hus 16, Eli Uth, meget tæt knyttet til Apotekergården i Givskud, idet hun var forstander på alderdomshjemmet i Givskud – og mon ikke hun har været med til at synge i version 1.0 af de røde sangbøger i Givskud. Og sådan går livet på mange måder i cirkler.  

“Du Danske Sommer” første sang fra de nye sangbøger 

Første sang leveret fra de nye sangbøger var, helt logisk efter årstidernes cyklus, var Thøger Larsens “Du Danske Sommer” - Sangen er en af vores mest afholdte årstidssange, måske fordi den skildrer sommeren, som den virkelig er. Lunefuld og svær at blive klog på, men netop derfor betagende og fortryllende.  

Herefter forslog Martin Nielsen, at man sang sangbogens allerførste sang, som naturligvis har nr. 1, I Østen Stiger Solen Op af B.S. Ingemann og C.E.F Weyse. 

Sang og musik genspiller fortidens minder 

Endnu en klassiker fra sangbogen – og beboerne klarede begge sangopgaver til ug plus, så efter de to stemningsfulde sange, dømte Pia Pausgaard officielt eftermiddagskaffe med lækker kage og nyskænket mokka i kopperne.  

Hyggeligt, det var det, og mon ikke de nye Lions-sangbøger nok skal blive flittigt brugt i mange anledninger. For vi ved jo godt, at hvor ord svigter, der taler musikken! Musik genspiller fortidens minder, vækker vores glemte verdener og tager vores erindringer ud på en rejse. 

Billeder