Kæmper kampen: Loppefolket i Gadbjerg er still going strong

Det sidste års tid har vi set hele to prominente og velrenommerede lokale loppemarkeder lukke ned grundet mangel på frivillige hænder og nye strikse kommunale regler ved bortskaffelse af overskudsgods fra loppemarkederne. Men FDF Gadbjerg smider ikke håndklædet i ringen.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GADBJERG: Lørdag den 6.april fra klokken 9.30 til 15.00 er der dømt liv og glade loppedage i Gadbjerghallen, for denne dag inviterer FDF Gadbjerg ind til det traditionelle loppemarked, som har kørt i mange år - og tiltrukket folk fra nær og fjern.  

På bagkant af at loppemarkederne i Give og Grønbjerg-Langelund har droppet deres loppemarkeder dels grundet for få frivillige hænder dels grundet nye bøvlede og ressourcekrævende kommunale regler omkring hentning og bortskaffelse af loppeeffekter, er det ved at være et særsyn, at vi her på egne kan komme afsted til loppemarked.  

Holder loppefanen højt i Gadbjerg 

Men i både Thyregod og Gadbjerg holder endnu man fanen højt i genbrugets tegn. Det fortæller Lisbeth Højgaard fra FDF i Gadbjerg.  

- Vi har ikke lige tænkt os at stoppe, så længe vi har de frivillige kræfter til det. Selvom det selvfølgelig kan være op ad bakke ind i mellem, som vi kan se det i Give og Grønbjerg/Langelund. Vores lagre er fyldt godt op, så det er også en god grund til at afholde et loppemarked.  

-Med hensyn til frivillige er vi pt. På 60, og ønskescenariet er 80, men det tror vi på, nok skal lykkes. Vi har endnu nogle uger at løbe på, så det skal nok lykkes for Dorte Duch, der har ansvaret for at finde frivillige, at få samling på tropperne. Tænker vi lige skal over påske, så kommer de sidste nok på plads, siger Lisbeth, der sidder i det 7 mand/kvinde store loppemarkedsudvalg. 

God PR og godt for bundlinjen 

Loppemarkedet i Gadbjerg kunne fejre 25-års jubilæum i 2022. Det startede op i skolens gymnastiksal, så man kan roligt konstatere, at det er et setup, der har vækstet ret meget gennem årene, idet FDF’erne de sidste mange år har kunnet fyldet Gadbjerghallen med tonsvis af loppeeffekter. 

-Det er 100 procent FDF, der står for loppemarkedet, og det er uden tvivl rigtig godt til bundlinjen i foreningskassen. For hvordan skulle vi ellers skaffe penge. For os er det alfa og omega, at vi kan køre videre med loppemarkedet, både pga. det økonomiske, men også fordi det er en fantastisk måde at profilere os på.  

-Jeg frygter, at hvis vi først lukker ned, så kommer vi aldrig i gang igen. Og jeg ved godt, at vi lever i en tid, hvor det er svært at rekruttere nye ledere, men i denne ombæring er det lykkedes for os at få fat i en del nye kræfter, så det giver da noget optimisme, konstaterer Lisbeth, der kan oplyse, at det bliver et vaskeægte Gadbjerg-loppemarked i velkendt stil. 

 

FDF'erne i Gadbjerg har masser af varer på laget, spå Gadbjerg-hallen skal nok blive fyldt godt op den 6. april, hvor der afholdes loppemarked. Foto: FDF Gadbjerg

Nørtoft står klar med lastbilen 

FDF’erne har lavet en aftale med Viggo Nørtoft, der er en velkendt lokal Ukraine-velgører, om at han sammen med et par gode hjælpere kan kigge forbi, når loppemarkedet er slut og fylde sin lastbil med god ting til de nødstedte krigsramte ukrainere, og dermed ryger vi direkte ind i den nye “bortskaffelsespolitik” fra Vejle Kommune, der tilskriver, at de ting, der ikke bliver solgt på loppemarkedet fremover skal køres til genbrugscentrealen i Vejle – og ikke som tidligere, hvor det var fint at køre tingene til genbrugspladsen i Give. Og det giver en noget anderledes og ikke mindre bøvlet logistik. 

Det er Dorthe og Søren Solgaard, der er tovholdere på effekter til loppemarkedet, og som står for logistikken omkring det. Her mener Søren nok, at han via dialogens vej, kan få en ordning, der er mere gangbar for FDF’erne i Gadbjerg.  

Tror på en god lokalvenlig løsning 

-I og med at Give og Grønbjerg har lukket for deres loppemarkeder, så er vi nu kun til foreninger til at hente ting på lossepladsen. Det betyder, at vi skal stille med folk til at afhente ting hver 14. Dag, så det giver da lidt ekstra arbejde. Så er der hele snakke omkring returvarerne. Jeg har haft en god snak med et par folk på pladsen i Give, og jeg tænker lige, at vi ikke skal gøre det værre, end det er. Det her handler meget mere om regler og politik end om praktisk fornuft.  

-Jeg har været i dialog med Genbrug Vejle og to af de ansvarlige medarbejdere, og mon ikke det lykkes at lande en fornuftig aftale, så vi kan få lov til at gøre som vi altid har gjort – nemlig at aflevere returvarerne i Give. Det var i hvert fald en fornuftig snak jeg havde med de her folk, så det var en positiv oplevelse. Kommunen regeres jo ovenfra og ned, og de går ind for så meget genbrug som muligt, hvor det handler om at alle tingene skal ud i take-away-butikken i Vejle. Men jeg tror på den gode dialog og er sikker på, at vi nok skal få lov til at køre vores ikke-solgte ting til pladsen i Give, siger Søren Solgaard.