Fra København til Give: Kunstneren Lone Bank vendte hjem til aftenmøde i Inner Wheel
24 kvinder sad klar i det tidligere ‘Proppen’ på Diagonalkroen i Give, da Givepigen Lone Bank for en stund vendte hjem for at holde foredrag og sit liv ind i kunstens verden. Det var hjælpeorganisationen Inner Wheel, der stod som arrangør, og det blev en rigtig hyggelig aften med fine input fra Lone Bank.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVE: Tirsdag aften var der inviteret ind til det faste månedlige møde i hjælpeorganisationen Inner Wheel i Give, der er et stærkt netværk af lokale kvinder, der har været i gang i Give siden 1970. Fællesskab og venskab i klubben har en høj prioritet, men det handler i høj grad også om at gøre noget for sine medmennesker. Her har Inner Wheel ikke mindst fokus på at hjælpe trængte kvinder og børn.
Oprindeligt var det kvinder til mænd, der var i Rotary, der sad i Inner Wheel, men sådan er det ikke mere. I dag er klubben for alle kvinder uanset baggrund.
I Give har Inner Wheel i skrivende stund 24 medlemmer, og det er Bodil Bank, der er præsident. Det var da også Bodil, der bød aftenens flok velkommen. En flok der både bestod af såvel den faste skare af Inner Wheelere samt nogle gæster.
Bodil Bank, der er præsident i Inner Wheel i Give og mor til aftenens foredragsholder, bød flokken velkommen. Foto: Jim Hoff
Med Lone fra Give ind i kunsten
Og en af aftenens gæster med et stærkt tilhørsforhold til både præsidenten og Give kom til at spille en fin hovedrolle senere på aftenen.
Først stod den på lækker aftensmad med dertil hørende kaffe og kage, og dernæst var det aftenens foredragsholder, kunstneren Lone Bank, der fik ordet. Lone er datter af Inner Wheels nuværende præsident Bodil og den nu desværre afdøde halbestyrer, Niels Bank, og hun har i dag sat sig ned som kunstner med base i København.
Det var denne begivenhedsrige rejse fra jordbundne og realpraktiske Give ind i den mere flyvske og kreative kunstnerverden, der dannede rammen om Lones foredrag, der havde arbejdstitlen “Ind i kunsten”.
Inner Wheel i Give har i skrivende stund 24 kvindelige medlemmer, og størstedelen af dem dukkede op tirsdag aften til foredrag med Lone Bank. foto: Jim Hoff
Da far Niels kom i avisen med sin tegning som 9-årig
Vi skal lige have varedeklareret, at alle Bodil og Niels 3 døtre er havnet i kunstens verden, og denne herlige kendsgerning blev ligesom indgangsportalen til aftenens snak.
-Hvor kommer det fra, at I alle 3 er blevet kunstnere? Det kunne da være interessant at vide. Ingen af jeres forældre gik jo den vej, lød det relevante spørgsmål fra salen.
-For det første vil jeg lige sige, at det er dejligt at være hjemme igen her i Give, og med hensyn til spørgsmålet om det der med, hvor vi har det med det kunstneriske fra, så er der nok flere forklaringer. Da vores far Niels var 9 år, var han i Åle-avisen med en flot tegning, hvor han her afslørede talent for komposition.
Det kreative cafeteria
-Og tager vi den lidt videre, så sad vi tre piger jo rigtig meget i cafeteriet i Ikærhallen og tegnede, når far var på arbejde. Der var altid masser af papir og tusser, og det nursede uden tvivl vores kreativitet. Hallen var jo også et sted dengang, hvor det boblede af indtryk i form af teater, koncerter og sport, så vi blev da præget i den retning på en eller anden måde - også selvom om mor og fra ikke var kreative på ”kunstnermåden”.
-Og vi også altid at vide hjemmefra, at vi skulle vælge uddannelse med hjertet – og det har de måske fortrudt et par gange, det det fra Lone med et stort smil ned mod sin mor.
I slutningen af Folkeskolen ønskede Lone at komme i praktik som stofdesigner hos Sødahl Design i Brande, men det ønske blev affærdiget og konverteret til en praktikplads på et plejehjem i Vejle - måske en lidt anden andedam, kan man sige.
Ingen tvivl om at Lone hyggede sig på hjemmebane i det fine og hyggelige selskab. Foto: Jim Hoff
Levede den kreative drøm i Firenze
Men det afskrækkede nu ingenlunde aftenens hovedtaler, der fulgte både sine drømme og mavefornemmelse for at ville blive en del af kunstens verden.
-Efter gymnasiet tog jeg til Los Angeles som au pair, egentlig var det min drøm at læse kunsthistorie, men her var karaktererne ikke helt gode nok. Det blev så til 2 år i Italien, hvor jeg var på en kunstskole i Firenze og arbejdede med en masse klassiske kunstteknikker. 2 fantastiske år, hvor jeg lærte lidt italiensk og en masse andre kulturer at kende. Blev da også lige forelsket i italienske Franco med de flotte brune øjne og slangekrøllerne - og fik lært at sætte pris på rigtig god italiensk mad, fortæller Lone.
Mødte to milepælspersoner på Byhøjskolen i Aarhus
Efter det italienske eventyr endte Lone på en kunsthøjskole i Aarhus, Byhøjskolen, et sted hun kendte godt, fordi lillesøster Lotte havde gået der tidligere.
-Her mødte jeg lærer Jan Sander, som jeg skylder alt. Det var også her, at jeg mødte min nuværende mand Thor. Jeg ville stadig ind på kunstakademiet, og for at komme ind skulle man lave nogle værker, der viste, hvad man stod for som kunstner. Jef fik lavet nogle værker - og vildt nok blev jeg optaget på samtlige 3 kunstakademier i Danmark. Efter råd fra Jan Sander valgte jeg København, og her startede jeg så med stor ærefrygt.
-Et lidt hårdt miljø, hvor vi fik at vide, at kun én ud af 30 ville blive til noget – og det var som regel ikke en kvinde. Nå, men de første to års grunduddannelse arbejde vi med grundteknikker indenfor grafik, foto, maleri og skulptur, og herefter valgte jeg Mur- og Rumafdelingen, hvor vi elever havde stor selvbestemmelse og kunne arbejde med det jeg gerne ville, nemlig tværfaglig kunst, fortæller Lone.
Lone har i sit liv som kunstner været del af en lang række spædende events. Foto: Jim Hoff
Faglig og personlig trivsel i Mur og Rum
Her trivedes hun i alle sammenhænge, både de kunstneriske og de menneskelige, og nød at være sammen med mennesker, der gjorde noget sammen inden for kunst hver dag. En åben og fri gruppe, hvor man kunne udvikle sig – og hvor gruppen arrangerede den ene spændende kunstinstallation efter den anden i samarbejde med blandt velkendte folk som Mette Blomsterberg. Det var også her hun fandt sammen med sin nuværende “partners in crime” indenfor kunst, Tanja og Christina.
-Christina forlod så gruppen, og Tanja og mig skulle lige gennem en fase med ægteskab og børn. Men i dag er vi sammen igen Tanja og mig og arbejder sammen på 20. år. Ligesom et godt gammelt ægtepar nærmer vi os sølvbrylluppet. I dag arbejder jeg som kunstner, men for at tjene til dagen og vejen har jeg også diverse jobs som underviser ved siden af - selvfølgelig indenfor kunstens verden.
Borgerinvolveret installationskunst i Gullestrups Have
Lone og Tanja har også drysset deres kunst ud over Give, hvor de sammen med borgerne lavede et pilotprojekt i Gulletrups Have i tæt samarbejde med Benny Karlskov, Sitaram Dubadi og Jørgen Lundsgaard/Skulpturby Give.
-Installationen her navnet “Er du hjemme” og er meget typisk for vores arbejde. Installationen blev lavet via 3 workshops med borgerne og netop denne måde at arbejde med kunstens verden sammen borgerne er noget af det mest fascinerende, pointerer Lone.
Et fint og spændende foredrag med en lang række lokale tråde, netop fordi så mange tilstedeværende kender både Lone hendes mor og dermed var de også en del af Lones historie ind i kunsten.