Fælles madlavning, fællesspisning - og frem for alt: Fællesskab i Gadbjerg
Det var sundt, det var klimavenligt og frem for alt var det kanonhyggeligt, da Gadbjerg i torsdags lancerede konceptet Fællesspisning i regi af SpisDanmark. Og så var der både flot opbakning og stegt lever på menuen.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GADBJERG: I torsdags kan man med glimt i øjet konstatere, at Gadbjerg blev til Madbjerg. Her havde borgerforeningen i Gadbjerg inviteret til gratis fællesspisning i Gadbjerghallens cafeteria. Grunden til at det var gratis handler om, at arrangementet, der er funderet på konceptet SpisDanmark, var sponsoreret af Vejle Kommune.
Hvis vi lige skal varedeklarere konceptet, er det sådan, at SpisDanmark er en nonprofit forening, der er sat i verden for at styrke madkulturen med et fromt ønske om at fremme kendskabet til fødevarer og måltider, der styrker sundhed og klima. Alt sammen serveret i øjenhøjde.
Hmmm, gad nok vide: Skal der mon vand i denne her tomatfondue? Foto: Jim Hoff
13 lokale kokke brillerede ved komfuret
Katja Juul Nielsen fra borgerforeningen i Gadbjerg kan berette, at 13 dygtige og ivrige kokke, heriblandt en perlerække af mænd i den modne alder, havde meldt deres ankomst til selve madlavningen, der startede klokken 15.30.
- Dejligt med så flot opbakning til selve madlavningen. Her var det Michael Godsk fra SpisDanmark ,og Jan som til dagligt er kok på Munkebjerg, der guidede de lokale kokke gennem madlavningsprocesserne. Da maden var klar sad 55 sultne borgere (udsolgt) klar ved bordene i cafeteriet, og de fik serveret seks sunde – og klimavenlige – retter, fortælle Katja.
Avisen udsendte kunne ved selvsyn konstatere den herlige dynamik, der var i det travle men bestemt også muntre køkken, hvor mænd og kvinder i stærkt samarbejde fik tryllet den fine mad frem. Naturligvis blev der brugt en del krydderier denne eftermiddag, men dagens mest udbredte krydderi var helt sikkert ‘humoren’, der blev drysset rundhåndet ud over det travle køkkenhold.
Og lad os bare her understrege, at det viser sig, at mænd noget hellere vil arbejde med at gøre muslinger klar end at skrælle gulerødder på akkord, smiley.
Se, hvad vi har lavet. Der er nu noget med mænd og blåmuslinger. Her er det Leif og Jens Peter, der brillerer. Foto: Katja Juul Nielsen
Blåmuslingerne udfordrede smagsløgene
De seks sunde klimavenlige retter bestod af en “No Tuna Mousse”, der ifølge Katja smagte fuldstændig som tun, men var helt uden, idet retten er baseret på et planteprodukt af kikærter og hestebønner.
- Her vil jeg godt lige ind med noget bonus-info: Man kan lave en skøn mayo af rapsolie og vand fra kikærter. Vi troede ikke helt på det, men mayoen var perfekt og smagte skønt, lyder det fra en begejstret Katja.
Apropos mænd og kokke-hierarkiske manøvrer, så blev der også serveret dampede blåmuslinger i urter og fløde. Her blev flere gode Gadbjergborgere udfordret på smagsløgene, kan vi vist godt afsløre. Flokken fik dog fortalt, at blåmuslinger indeholder så mange gode næringsstoffer, at man næsten kan leve udelukkende af denne ene råvare - og dermed kan de smagsløgsmæssige udfordringer jo godt forsvares.
Fra indisk Dhal til dansk kalvelever
Nuvel, så var det back to basics, da der stod kernesalat med bønner og grøntsager på menuen. En ret var lavet på kogt spelt, men man kan ifølge den kokkefaglige videnskab (læs: svigermor) bruge alle slags hele kerner
Dernæst skulle de gæve folk fra byen med hatten på skrå et smut til Indien – i hvert fad rent kulinarisk. Der kom nemlig Dhal på bordet. Og det er, forklarer Katja, en krydret indisk ret med linser, kikærter, kartofler og blomkål og masser af smag. Her sniger hun lige en sjov lille gang bonusinfo ind, idet det viser sig, at der er lige så meget protein i røde linser som i for eksempel kylling. Den havde de ikke lige set komme i mandegruppen.
Kalveleveren, den havde de til gengæld fået øje på, for det var dagens eneste kødbaserede indslag. Og sådan er det jo med vi mænd. Vi er helt tilbage fra urtiden jægere, og når vi gik på jagt, så var det ikke efter kirsebær og broccoli. Der skulle kød på spyddet.
Og det kom der også torsdag aften, hvor der blev budt på den herlige delikatesse ‘stegt kalvelever med æbler og løg’. Nuvel, kød eller ikke-kød, her var visse dele af publikum dog også udfordrede – og det handler jo nok om den klassiske sang om “enten elsker man stegt lever, eller også hader man det”.
55 spisende gæster tog plads, i cafeteriet i Gadbjerghallen, da der blev inviteret på gratis mad fra SpisDanmark sponsoreret af Vejle Kommune. Foto: Katja Juul Nielsen
Der blev syndet igennem under desserten
Apropos had/kærligheds-syndromet omkring stegt lever, så lyder den kokkefaglige varedeklaration på stegt lever således: Lever er en overset spise. Det er billigt, fedtfattigt og det har et højt indhold af protein, jern og A-vitamin.
Ren kærlighed var der så til gengæld tale om, da aftenens finale i form af desserten kom ud på bordene. Her røg mundvandsniveauet op til oversvømmelsesniveau.
Her blev der nemlig budt på noget så delikat og dansk-eksotisk som ‘blomme-blåbær trifli’.
- Det var syndigt lækkert. En ret fyldt med frugt, fløde, cremefraiche og sukker. Måske ikke særligt klimavenligt, men budskabet handlede her om at bruge sæsonens frugter og bær. Gerne så lokale som muligt og allerbedst fra egen have eller fra skoven, fortæller Katja.
Hun sender som en lille ‘kaffe til kagen’ en stor tak til alle fremmødte.
- Folk kom med åbent sind og kokkererede og smagte velvilligt på nye råvarer og retter. Det var en skøn eftermiddag og aften med super stemning både i køkkenet og ved bordene.
Du kan se flere fotos fra SpisDanmark-eventen i Gadbjerg HER