Derfor er byggeriet på sygehuset stoppet: Bygherre har simpelthen ingen byggetilladelse
Vejle Kommune har stoppet ombygningen af Give Sygehus. Og det er derfor,, at der ingen aktivitet hat været på sygehusets grund i et stykke tid, og det er derfor, at de mange skurvogne nu er væk fra arbejdspladsen. Bygherre har simpelthen ingen byggetilladelse og har på den konto haft gang i en række ulovlige aktiviteter.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
GIVE: Sagaen om de udfordrende omstændigheder omkring Give Sygehus og ombygningen af det gamle hospital til lejligheder har fået et nyt kapitel. Vejle Kommune har iværksat et standsningsforbud mod byggeriet, fordi bygherre har iværksat en række ombygninger uden at have en byggetilladelse.
Sagen er også politianmeldt, og det betyder, at byggeprojektet er lukket ned, at arbejderne har forladt pladsen, og at bygherre nu skal gennem en længere dialogfase med Vejle Kommune og deres uvildige rådgivere.
Oprindeligt var det bygge- og boligudlejningsfirmaet Grønnely A/S, der købte det gamle sygehus i Give tilbage i 2021, men virksomheden kom så i søgelyset grundet en række landsdækkende møgsager om byggesjusk, og i den forbindelse skiftede firmaet både navn og ledelse.
Startede ombygningen i marts - dog kun med en nedrivningstilladelse
Lørdag den 11. marts rykkede der så en mindre hær af håndværkere ind på sygehuset og gik i gang med at rive ned. Samtidig poppede der en hjemmeside op ved navn ”Give Hospital”, hvoraf det fremgik, at projektleder er Kristian Blak, (medejer af Grønnely sammen med sin tvillingebror Peder). Samme sted kan man læse, at det forventes, at lejlighederne står klar i sidste kvartal i 2023.
Sådan går det nu næppe.
Lars Buksti, der er chef for Plan, Byg og Miljø i Vejle Kommune kan fortælle til Vores LokalAvis, at byggeriet er stoppet, og at det er Vejle Kommune, der har trukket i håndbremsen.
- Rent historisk ser det sådan ud, at der blev lavet en lokalplan for området, og efterfølgende blev der givet en nedrivningstilladelse til bygherre. Herefter skulle processen med at få udstedt en byggetilladelse gå i gang. Bygherre gik i gang med at rive det store indgangsparti foran sygehuset ned samt andre mindre nedrivningsopgaver, og det var helt efter bogen, men så er det så efterfølgende, at det går galt. Bygherre har aldrig fået byggetilladelse, men vi observerer så, at man bare går i gang med at lave om indvendigt. Blandt andet har man ændret i de bærende konstruktioner, uden tilladelse og uden, at det er dokumenteret, at det kan holde. Og det går bare ikke, pointerer Lars Buksti
Det store salgsskilt foran sygehuset kom op medio marts.Det er dog tvivlsomt, om det hele bliver indflytningsklart i 4, kvartal i 2023. Foto: Jim Hoff
Certificerede rådgivere risikerer at miste deres autorisation
Han forklarer, at det er sådan i dag, at landets kommuner har fået frataget mange myndighedsopgaver i forhold til store komplicerede byggerier som det på det gamle sygehus i Give. Det er bygherrerne, der skal tilkøbe certificerede rådgivere, som så skal sørge for at de respektive byggeprojekter opfylder de forskellige lovkrav i forhold til statik og brand. Når disse eksterne rådgivere så er klar med statiske beregninger og dokumentation i forhold til brand på projektet, er det kommunens folk, der skal godkende projektet og give byggetilladelse.
- Men den proces er ikke afsluttet mht. sygehuset i Give. Her er bygherre bare gået i gang med at bygge uden tilladelse, og derfor går vi nu ind og stopper byggeriet. Vi har haft folk ude at besigtige byggeriet, og der kan konstateres flere forhold, der ikke kan godkendes, siger Lars Buksti og tilføjer:
- Det her handler i høj grad for os som kommune om rettidig omhu og om at sørge for, at der bygges efter alle foreskrevne regler. Det er både bygherre og de certificerede rådgivere, som vi skal sætte vores lid til i de her sager. I værste fald kan bygherres certificerede rådgivere risikere at miste deres autorisation.
Krisemøde: Bygherre tog budskabet til sig
Kommunen har haft krisemøde med bygherre Kristian Blak i spidsen for virksomhedens rådgivere, statistikere og brandkyndige, og her blev banen kridtet op: I får først lov til at bygge videre, når alle basistingene er i orden. Inden foreligger der ikke en byggetilladelse, lød beskeden til bygherre.
- Det var egentlig et ok møde. Bygherre tog budskabet til sig, men det er virkelig også vigtigt, at der kommer styr på de her ting. Nu er det op til bygherre og deres rådgivere at genvinde vores tillid, og fra både administrativ og politisk hold vil der nu blive holdt ekstra skarpt øje med tingene og byggeprocessen på sygehuset i Give. Det skylder vi ikke mindst de borgere, der påtænker at flytte ind i det gamle sygehus, understreger Lars Buksti.
Skarpt røntgensyn på nyt projekt
Når bygherre vender tilbage med deres bud på et gangbart projekt, vil kommunen gøre brug af uvildige rådgivere, og de skal lave en gennemgribende teknisk gennemgang af projektet ned i de allermindste detaljer.
- Så må vi se, om det nye projekt er gangbart og efter lovens forskrifter. Og man skal ikke forvente at byggetilladelsen bliver frigivet samme dag. Der kan hurtigt gå et par måneder på virkelig at få hele projektet gennem det kritiske røntgenapparat, siger Lars Buksti, der ydermere kan oplyse, at bygherre har bedt om et møde med kommunen den 29. august
- Så må vi se, hvad de har på dagsordenen her, konstaterer Lars Buksti.
Her var der for nogle uger siden fyldt helt op med mandskabs/skurvogne. Nu ligger pladsen øde hen efter at kommunen har stoppet byggeriet på sygehuset. Foto: Jim Hoff