Den musikalske altmuligmand: Lokal musiker og musiklærer er sprunget ud med egen musikskole
Faktisk er han uddannet landmand, men Lars Hindborg har på en eller anden måde altid haft musik i blodet, og derfor ændrede han totalt karrierevej, da han steg ned fra traktoren og meldte sig på seminariet i Haderslev, hvor han valgte musik som linjefag. I dag har Lars sin helt egen musikskole, og fortællingen om han vej dertil, får du her.
Af Jim Hoff - jimhoff@voreslokalavis.dk
VESTERLUND: Nogle kender ham som dirigent og leder af Kildernes Kor, andre ser ham som organistvikar i kirken i Thyregod, klaverbokser til Thyregod-revyen, mens en masse unge mennesker kender Lars Hindborg som en dygtig og engageret musiklærer.
I sommeren 2023 lancerede Lars sin helt egen musikskole samtidig med, at han gik fra fuld tid i folkeskolen til en deltidsstilling på friskolen i Uhre – for netop at give det et seriøst skud med musikskolen, der henvender sig både til børn og voksne. Det vender vi tilbage til lidt senere.
Opdagede el-orglets fortrinligheder i 6. klasse
I dag bor Lars i Vesterlund sammen med sin hustru Anne Dorthe men er oprindeligt fra Stege på Møn. At han i dag er både musiker og musiklærer lå ikke ligefrem i kortene, da han løb rundt i korte bukser og nød sommeren på naturskønne Møn.
- Jeg kommer ikke fra en musikalsk familie og er opvokset på landet. Musik spillede egentlig ikke de store rolle, indtil jeg i 6. klasse på en friskole fik en lærer, der underviste i musik. Det var midt i 80’erne, og hos ham kunne man få undervisning i el-orgel, som jo var det helt store instrument dengang og spændende at arbejde med, fordi der var så mange programmeringsmuligheder osv. Det blev bidt af, her kom musikken virkelig ind i mit liv, fortæller Lars.
Halvandet år senere lukkede friskolen, og så gik der yderligere halvandet år, inden det næste store musikalske vendepunkt indtraf i Lars’ liv.
-Jeg tog på High School i USA. Hvor vi havde 6 lektioner hver dag med stort set det samme skema. For at undgå at skulle bruge tiden på at lave lektier hele tiden, tog jeg lektioner i klaverspil i et år. Ok, jeg brændte nok ikke så meget for det, men jeg fik da banket en masse musikteori ind, hvilket jeg senere hen har nydt godt af i mit musikalske liv, siger Lars.
Landmanden tog på seminariet
Tilbage fra staterne tog Lars en uddannelse som landmand, og der var også noget teknisk assistent indover.
- Jeg var jo nok en søgende sjæl, der ikke rigtigt kunne finde min vej, men da jeg blev 30, startede jeg på seminariet i Haderslev, den onlinebaserede uddannelse, og skiftede til Jelling Seminarium, da musik og online-undervisning ikke var et godt match. Derudover har jeg også matematik og samfundsfag som linjefag. Jeg skiftede dog hurtigt over til merituddannelsen, så det hele gik lidt hurtigere med at blive færdig, Allerede mens jeg var under uddannelse, startede jeg i 2007 på Øster Nykirke Skole. De manglede en musiklærer, hvor det var Claus Pape og Lance Luscombe, der stod i spidsen for skolen rent ledelsesmæssigt, husker Lars.
Samme år flyttede han også til Vesterlund, og alt imens han underviste i matematik og musik på skolen i Vonge, voksede ideen om at skabe sit helt eget kor.
Plads til alle sangstemmer
Ide blev til handling i 2013, hvor Lars startede Kildernes Kor, naturligvis opkaldt efter og inspireret af den geografiske tilknytning til Gudenåens og Skjern Åens udspring i det naturskønne område mellem Vonge og Vesterlund.
- Jeg startede Kildernes Kor op med henblik på at skabe en platform, hvor folk kan komme og synge, uanset om de er blændende sangere eller ej. Her er der plads til alle, her er der tid og plads til at folk kan udvikle sig sangmæssigt. Det er det, der er drivkraften – her skal alle kunne være med. Der er en tendens i dag til, at musikken er ved at blive lidt for elitær. Jeg synes jo det er ærgerligt, mår man sidder til en fest og synger sammen, at der så er en, der ikke synger med, fordi vedkommende synes, han/hun synger dårligt - og man kun kan synge i offentlige forsamlinger, hvis man “synger pænt”.
Her i koret er det en given præmis, at alle accepterer, at hver fugl synger med sit næb, og at man kan blive bedre af at øve sig. Faktisk en hel del bedre, pointerer Lars.
Han understreger, at han i sin rolle som korleder ikke kører decideret 1:1 sangundervisning, men det er så her, hans nystartede firma kommer ind i billedet.
Kildernes Kor øver hver onsdag aften i Sognehuset i Vesterlund. Privatfoto
Gospel og pop – energi og følelser
Hver onsdag aften står der altså kor på programmet i Sognehuset i Vesterlund, hvor godt og vel 30 kvinder og mænd i alderen cirka 35-65 år mødes til 3-stemmigt korsang. Det musikalsk lydtæppe er gospel og pop med afstikkere til swing, funk, og rock.
- Vi er er verdsligt kor med plads til alle trosretninger. At vi synger meget gospel handler om, at denne form for musik er fuld af følelser og gode energier – og at alle kan være med rent sangmæssigt. I de senere år er vi begyndt at have mere pop i repertoiret, hvor der er mere tekst. Som udgangspunkt synger vi for egen fornøjelses skyld, men vi er da også ude og give koncerter i kirker og ved receptioner osv. Snart skal vi til julekoncert i kirken i Thyregod, og det er en rigtig god oplevelse med en fuld kirke og med et lækkert setup med lys og lyd. Og så er det jo også fint, at vi kommer ud og viser for andre, hvad vi kan, siger Lars, der ydermere kan oplyse, at man også kan møde Lars til julemarkedet i Thyregod i år, hvor han skal optræde med duoen Hald & Hindborg.
Korlivet er én vigtig del af Lars’ musikalske identitet, men for nylig kom der yderligere “en oktav på det musikalske arbejdsklaver” for musikmanden fra Møn.
Hindborgs Musikskole
I sommeren 2023 lancerede Lars nemlig Hindborg Musik – en musikskole for børn og voksne, og her tilbyder han undervisning i sang, klaver, guitar, ukulele og bas. Både enkeltundervisning og også hold.
- Det er meget basisundervisning på begynderstadiet, man kan lære at spille brugs-klaver og guitar, så man kan spille lidt hyggemusik i mindre festlige forsamlinger eller for børn og børnebørn eller lidt guitar ved lejrbålet. Undervisningen foregår her i mit musikstudie på Vesterlundvej 49 i Vesterlund. Her tilbyder jeg forskellige pakker på enten 5 eller 10 lektioner osv. Jeg tager folk hurtigt ind, mens de er motiverede, selvfølgelig alt efter hvad kalenderen lige siger. Undervisningen kører sidst på eftermiddagen og først på aftenen. Onsdag underviser jeg ikke, da jeg er på friskolen i Uhre og har kor om aftenen, tirsdag har jeg også timer på skolen og er af og til lidt vikar, fortæller Lars.
Sammen med Louise Hald har Lars Hindborg duoen Hald& Hindborg. Dr spiller til eksempelvis receptioner. Privatfoto
Krævede is i maven at droppe den faste månedsløn
Han har allerede gang i undervisningen, hvor han har folk inde der bliver undervist i guitar, klaver og ukulele. Fordelen ved 1:1 undervisningen er nærværet, den tætte coaching og så nyder Lars også at se, hvor hurtigt mange af hans kursister/elever flytter sig.
- At følge denne udvikling er ganske berigende. Undervisningen på skolen er noget helt andet, men det kan bestemt også noget, og det vil jeg meget nødigt undvære. Jeg føler, at den konstellation jeg har i mit liv nu rent arbejdsmæssigt, er den helt rigtige. Det krævede da godt nok lidt is i maven, da jeg sagde farvel til den gode faste månedsløn for at hellige mig min musikskole, men musik er bare så meget af min identitet og personlighed, og jeg følte, at det var vigtigt, at jeg fik det her med. Jeg brænder for musikken og nu kan jeg her i min musikskole sætte min helt egen dagsorden, og det har også været vigtigt, understreger Lars.
Han har nemlig undervist på tre forskellige folkeskoler i henholdsvis Øster Nykirke (i to omgange), Thyregod og på Skibet Skole. Her han har søgt inspiration og hentet ideer til, hvordan et liv som fuldtids musiklærer kunne se ud – og de udfordringer og mangler han har oplevet i det kommunale skoleregi, kan han så nu gå pænt udenom, da han er sin egen herre, og da han nu underviser på en friskole, hvor mulighederne og rammerne er anderledes.
Og så her til sidst en lille fin bonusinfo: Lars er nemlig ikke kun musiklærer, musiker, korleder og indehaver af egen musikskole – som om det ikke var nok, Næh, han er også med i en lokal duo “Hald & Hindborg”, sammen med sangerinden Louise Hald. De to tager ud og spiller og leverer musikalske indslag til receptioner osv.
Du kan finde mere info om Hindborg Musikskole HER