Den hudløst ærlige mønsterbryder: Franks foredrag åbner døre til både sindets mørkekammer og livets største gaver

Prøv at luk dine øjne og forestil dig, at du står foran i omegnen af 100 mennesker og fortæller om alle dit livs nedture. Et liv med svigt, lavt selvværd, en vej ud i tung kriminalitet og afhængighed af stoffer. Et liv hvor du er nede at kysse bunden flere gange og hvor du lever med en indædt tvivl om, du overhovedet er berettiget til at være her på jorden. Det er denne ekstremt svære øvelse Frank Bondo gennemlever, når han leverer sit foredrag – og at han formår at lukke og slukke denne benhårde fortælling med at tænde lys og smil blandt tilhørerne er intet mindre end beundringsværdigt. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

Vores LokalAvis

LIVSSKÆBNER: Vi befinder os i Hedensted-Centret. Det er en onsdag aften i april, klokken er cirka 18.45, og folk myldrer stille og roligt op på 1. salen i centrets cafeteria. Midt i lokalet står en 51-årig nydelig herre sammen med sin kone og søn. Udadtil virker han cool og afbalanceret, men bag det rolige ydre flakser en større sommerfuglekoloni rundt inde i maven på ham.

Frank Bondo er spændt, nervøs og helt oppe at køre, indvendigt, på den store mentale klinge. For foran ham venter en mental Tour de France. Han kender ruten, han kender i overført betydning de stejleste stigninger, ja han er faktisk ekspert i at bestige dem. 

Og her i aften skal han fortælle de mange spændte gæster om et liv, der førte en ung usikker, svigtet dreng ud i livet allermørkeste afkroge – og frem for alt om, hvordan han kom tilbage og i dag står som et lysende eksempel på en vaskeægte mønsterbryder og rollemodel for andre, der befinder sig i samme livsscenarie, som Frank gjorde i omkring 30 år. Foredraget har fået titlen Frank Bondo, mønsterbryder. 

Frank Bondo startede sit foredrag med at læse et brev op fra en ung dreng, der fortæller om sin problematiske opvækst i en dysfunktionel familie. Gæt selv, hvem den dreng er. Foto: Jim Hoff

- Stor sårbarhed i det her

Og kort før lyset på scenen får jeg lige en hurtig snak med aftenens hovedperson.

- Det er 7. gang at jeg er ude med mit foredrag. Jeg er lige spændt hver gang, dog er jeg ikke helt så usikker og nervøs som første gang, hvor jeg debuterede med mit foredrag i kirken i Øster Nykirke. 

- Jeg er ved at finde mere ro i det, for jeg ved nu, hvad det handler om. Men omvendt, så er der også en enormt stor sårbarhed i det her, fordi jeg virkelig åbner mig så meget for tilhørerne, siger Frank med et stille smil, mens hans søn, Elias live dribler forbi med glimt i øjet og en mental high five til farmand, inden han går på.

 

Der var tæt på 100 tilhørere til stede i Hedensted Centret, da Frank Bondo holdt foredrag, og man kunne nærmets høre en knappenål falde, så fokuiserede var lytterne på Franks fortælling. Foto: Jim Hoff

Sønnen og konen er med: Far er megasej 

Ved Franks side, og det gælder i alle livets forhold, står også hans kone, Anne Louise. Det er anden gang, hun er ude for at høre Franks foredrag, mens det er tredje gang, at sønnike på 13 er med sin far ude på foredrag.  

- Vi er mindst lige så spændte og nervøse, måske endda lidt mere, end Frank. Det er virkelig en speciel og hård øvelse for ham at skulle åbne sig så meget. Vi kommer tæt på, rigtig tæt på. Han skal udlevere sig selv og kommer ind på nogle virkelig følsomme ting. Nu er han jo kommet rigtig langt i forhold til sin fortid, men hver gang han holder foredrag, får han jo hevet plastret af såret igen og igen. Jeg synes bare, at han er vildt sej, at han kan det her, lyder det med stor beundring i stemmen fra Anne Louise. 

- Ja jeg synes jo også, at min far er rigtig sej, men jeg driller ham nu mest, når han skal ud til foredrag. Så bliver han ikke så nervøs, lyder det fra Elias med et stort kækt drenget smil. 

 Frank Bondo sammen med de to allerstørste gaver i hans liv: Hans kone Anne Louise og sønnike, 13-årige Elias. Foto: Jim Hoff

En relevant og vigtig rollemodel

Det var Rie Moustgaard, der er psykoterapeut og hypnoseterapeut med egen klinik i Hedensted, der sammen med Hedensted Centret havde inviteret Frank til at holde foredrag.
- Jeg kendte ikke Frank i forvejen, men er blevet opmærksom på ham via forskellige artikler og opslag på Facebook. Vi er jo lidt i den samme branche, idet jeg også arbejder med udfordrede og sårbare børn og unge. Jeg synes, at det er godt, at Frank nu står frem som en rigtig god rollemodel. 

- Med sit foredrag viser han, hvor vigtigt, det er med åbenhed omkring sine problemer – og at man kan komme godt videre uanset, hvor svært det ser ud. Mange børn og unge i dag går og putter med svære problemer og ting, og gør det i mange år, og her viser Frank bare det gode eksempel, siger Rie.

Herefter præsenterer hun aftenens hovedperson, og så er ordet Franks, den 51-årige mønsterbryder og rollemodel fra Vonge.

To verdener - og Frank valgte den rigtige 

Han indleder sit foredrag, som ret beset har arbejdstitlen ”To verdener”, med at læse et brev op fra en lille dreng. I brevet beskriver drengen sit liv. Et mildest talt problemfyldt liv fyldt, med en alkoholiseret far og generelt et børne- og ungdomsliv, der var præget af en negativ social arv, der sendte Frank ud i misbrug, kriminalitet og ekstremsport og bodybuilding og efterlod billedet af et vredt, voldsparat, utrygt menneske, som på ingen måde formåede at knække koden til et normalt liv. 

Det var verden nr. 1, og heldigvis landede Frank i verden nr. 2, hvor han formåede at knække koden til et godt, normalt liv. Frank tilvalgte livet - og det nyder hans familie og udfordrede unge i dag godt af. I dag arbejder Frank i Hedensted Kommune i socialpsykiatrien, hvor han er på et værested i Tørring som daglig koordinator i socialpsykiatrien, og han har også taget en lederuddannelse.

 

 En af Frank Bondos tidligere arbejdskolleger var på plads i salen til foredraget - og hun fik naturligvis en krammer. Foto: Jim Hoff

Tager tilhørerne med derind hvor det gør allermest ondt

Det er denne voldsomme og følelsesladede rejse, heldigvis med en happy ending, som Frank tager sine tilhører med ud på i det cirka halvanden time lange foredrag – og man kan høre en knappenål falde til gulvet, mens han hudløst ærligt tager tilhørerne med helt derind i sindets afkroge, hvor det er allermørkest og gør allermest ondt.

Men alligevel formår Frank at holde et rent og sobert foredrag, for han søber ikke i det tragiske og det sentimentale, selv om der ellers er nok at tage fat på her. Han har styr på sit stof, og han formår at krydre og dermed berige sit foredrag med små befriende glimt af humor, som får tilhørerne til at klukke af grin. Og på den måde fastholder han folk på bedste vis.

At han så lukker og slukker med en uforbeholden kærlighedserklæring til sin søn og kone, som han benævner som de alle største gaver i hans liv mens de sidder blot få meter fra deres far og mand, ja, det bestyrker bare hele fortællingen om, at her er en mand, der har fundet vejen tilbage til livet på trods af nogle vanvittigt hårde odds.

 

Vi skal blive bedre til at passe på vores børn og unge

Se, det her er en fortælling, der er ubeskrivelig relevant i en tid, hvor mange børn og unge kæmper med mange forskellige former for udfordringer. Derfor er moralen af dette eminente foredrag set fra min stol, at vi som samfund skal blive meget bedre til at være opmærksomme på børn og unge med problemer og udfordringer.

 Lad nu være med at ”bedøve” dem med iPads og en kold digital følelsesforladt verden.

De har brug for nærvær, varme, og synlige voksne, der både kan sætte gode rammer og vise følelser og kærlighed. Det er den slags rollemodeller, vi skal have nogle flere af – og én af de bedste bor ude på en smuk gård lige midt i naturen i omegnen af Vonge.

Hans navn er Frank – og han er mønsterbryder i ordets allerbedste forstand. Tak for din historie, Frank!