DEBAT: Protestgruppe arbejder mod omdannelsen af SFO 1 i Give til daginstitution

Da det først på ugen blev bekendtgjort, at SFO 1 ved Ikærskolen i Give skal omdannes til daginstitution, mens SFO-delen så skal flyttes over på lokaler på Ikærskolen, dannede det straks livlig debat både i den virkelige verden og på de sociale medier. Det har resulteret i oprettelsen af en gruppe på Facebook, Bevar SFO’en i Give som den er. Læs mere her, hvad det drejer sig om.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Der skulle gå blot en halv dag, inden de første rystelser over kommunens beslutning om at omdanne SFO 1 i Torvegade til daginstitution, mens SFO-børnene på sigt skal flyttes ind på Ikærskolen. Begrundelsen for dette skridt handler om et hastigt stigende børnetal, som betyder, at Give ikke har plads til de mange nye småbørn, der er her nu og som ifølge prognoser er på vej i større stil.

- Vi er nogle forældre der er dybt uenige i kommunens beslutning, så derfor har vi dannet en gruppe samt en Facebook-gruppe, ’Bevar SFO’en i Give som den er’ med henblik på at samle opbakning til en omstødelse af beslutningen. Vi søger derfor nu akut dialog med kommunen, samtidig med at vi har sendt en offentlig indsigelse (se herunder, red.) til samtlige byrådsmedlemmer samt til forældrene via Aula, fortæller Karina Førslev Hviid Andreasen.

Søger den konstruktive dialog - akut

Hun understreger, at protestgruppen er dialogsøgende og ønsker en konstruktiv snak ansigt til ansigt med de kommunale beslutningstagere.

- Det er  vigtigt for os, at der bliver handlet her og nu, for tiden er knap. Lad os nu sætte os ned med kommunen og sammen finde frem til en god løsning – det er vores klare udgangspunkt. Vi er meget bekymrede over kommunens forslag til etablering af ny SFO på skolen, da det vil forringe den gode overgang fra børnehave til skole samt børnenes trivsel efter skolen, understreger Karina.

Du kan læse gruppens indsigelse i dets fulde ordlyd her:

Indsigelse mod etablering af børnehave i nuværende SFO i Give.

Lige ved siden af Ikærskolen ligger et gammelt hus, der rummer mange historier. Historier om børn og deres selvstændige erfaringer væk fra deres forældre. Om modige skole-startere der møder en hverdag, som ligner det, de kender fra den trygge børnehave, men som rummer så meget mere end det. Huset er med sine kompetencer og erfaringer blevet en hel ”institution” i sig selv.

En institution hvis betydning kun kan undervurderes i vores lille samfund. Det er ikke bare et sted, vi med ro i kroppen efterlader vores kære små – men et sted hvis omgivelser, værdier og formåen vi anerkender, langt udover gode nøgletal for plads.

Børnenes Galapagos har sådan set alt, hvad børn fra en vis størrelse og op har brug for. Dele af stedet er absolut mere rustikke end andre, og man kunne lave om på meget, hvis man ønskede at lave en moderne-og-op-til-fuld-standard børnehave. Det vil selvsagt kræve en del ressourcer og vil, som det fremgår, betyde en permanent fjernelse af et ekstremt velfungerende og vitalt børneøkosystem.

Et helt særligt habitat, der vil tage mindst 30 år at genskabe i al sin vildskab. Børn tilvælger levende og varierende omgivelser og vil til enhver tid foretrække følelsen af at rejse til Villa Villekulla, fremfor at fortsætte dagen i klasseværelser. Børnenes trivsel ville uden tvivl være på nedadgående, hvis man vælger at fjerne kernehabitat i den størrelsesorden.

Er det det, vi ønsker?

Vi tænker ikke, at beslutningstagerne har været sig bevidste om, hvilket unikum de står til at udrydde. Vi er opmærksomme på problematikkerne og gevinsterne ved en stigende børneprognose. Vi vil derfor bringe en række forslag på bordet. Det vil glæde os, om vi kunne inviteres til dialog hurtigst muligt, hvor vi kan uddybe følgende overskrifter:

Bekymringer:

• Der er mange fordele ved en SFO, der er separat – men stadig lige ved siden af skolen.

• Dalende trivsel på hele Ikærskolen (ringere muligheder for udfoldelse, mindre variation).

• ”Den gode overgang” er i fare – nedlæggelse af en separat og tryg førskole, med glidende og rolig tilvænning til den store skole.

• Når der først er etableret børnehave, er der ingen vej tilbage.

Forslag til alternative løsninger:

• Nybygget børnehave, ved siden af Grønborgvejens Børneunivers (driftsfordele!).

• Midlertidig genoprettelse af Birkevejens Børnehus.

• Spejderhytten, ”Knuden”, som er ledig i dagtimerne.

• Forlængelse af førskoletiden, ud over de nuværende 3 mdr., for at frigøre plads i børnehaverne.

• Campingpladsens arealer.

• Ny børnehave opført på en alternativ lokation.

Vi er oprigtigt bekymrede for vores børns, og kommende børns trivsel.

På vegne af forældrene i Give Martin Schultz (23240831), Anders Drewsen (28600383), Anne Schultz (29936314), Peter Møller Kristensen (21483326),  Morten Førslev Hviid Andreasen (22905216), Line Møller Schultz (28258931) og Karina Førslev Hviid Andreasen (60122812)