Daisy og Margueritterne i fokus til Kongedagen i Give hos den lokale guldsmed
Søndag den 14. januar bliver det officielt: Kronprins Frederik overtager kongetronen efter sin mor, Dronning Margrethe. En stor og historisk dag, og det markeres hos den lokale guldsmed i Give hvor indehaver Susanne Sandholm giver kongelige rabatter på de royale Marguerit-smykker fra Lund Copenhagen.
Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk
KONGEDAGE: Give Handel & Erhverv er helt oppe på de royale dupper, når foreningen lørdag den 13. januar inviterer til “Kongedag”. Det er en festlig opvarmning og en markering af det historiske moment, der kommer til at udspille sig dagen efter, når Dronning Margrethe stiger permanent ned fra kongetronen og overlader den til sin søn, Kronprins Frederik.
Susanne Sandholm, indehaver Tøttrup Guls Sølv og Ure i Østergade i Give, havde et festligt møde med selvets Prins Henrik, da han gæstede Give i sommeren 2015, hvor Susanne var formand for Give Handel & Erhverv (GHE). Og dermed var båndet til kongehuset ligesom etableret.
Kongeide med en kongedag
Da den nuværende formand for GHE, Hanne Lund, kontaktede sine medlemmer angående opbakning til Kongedagen i Give, var Susanne slet ikke i tvivl.
- Det er jo helt oplagt, at vi som den gode og driftige handelsby vi er, sætter gang i en begivenhed, der på en eller anden måde er med til at markere denne her store historiske begivenhed. Derfor synes jeg, at “Kongedagen i Give” er en god ide, som vi som butikker naturligvis bakker op om, siger Susanne.
Daisy betyder marguerit på engelsk, så .....
Og for hende ligger det lige til det royale højreben, at der netop denne lørdag i hendes butik vil være ekstra fokus på smykker fra Lund Copenhagen, som jo netop står bag det velkendte Marguerit-smykker.
- Dronning Margrethe og Margueritsmykker hører ligesom sammen, og det er der en god lang historisk forklaring på. Margueritblomsten hedder Daisy på engelsk, og margueritten er endda Danmarks nationalblomst. Dronning Margrethes kælenavn er jo netop Daisy, og det var Dronning Margrethes mormor, kronprinsesse Margaretha af Sverige, som i sin tid begyndte marguerit-bevægelsen. Hendes kælenavn var nemlig også Daisy, forklarer Susanne og tilføjer:
Margrethe arvede både kælenavn og broche
- Kronprinsesse Margaretha døde i 1920 i en alder af blot 38 år, og hendes datter kronprinsesse Ingrid (Margrethes mor, red.) fik i 1935 et smykke foræret af sin far i bryllupsgave. Det var en marguerit-broche til minde om hendes mor, som Dronning Margrethe sidenhen har arvet og blandt andet båret til sit bryllup som “noget lånt”.
Dermed har Margrethe både arvet brochen og kælenavnet, og denne historie er jo både spændende og sød - og derfor mener jeg jol at vi netop denne lørdag skal have fokus på netop Margueritsmykkerne,
En hel Marguerit smykkeserie
Folk, der er bevandrede i det royale stof, vil måske huske, at Dronning Margrethe bar Marguerit-brochen under sin historiske fødselsdagstale til folket den 16. april 2020, hvor hun sagde en stor tak til alle.
Kort efter Dronning Margrethe blev født i 1940, fremstillede flere forskellige anerkendte juvelerer i Danmark margueritserier i sølv med emalje, og hos Tøttrup har man en hel afdeling med to glasmontre dedikeret smykker fra margueritserien.
-Her kan man købe halskæder, øreringe, armbånd, brocher, armringe, vedhæng og ankelkæder i det smukke design. Og fordi det er optakten til en historisk festdag, så giver vi simpelthen 20 procent rabat på smykker fra Lund Copenhagen. En fantastisk mulighed for at købe et historisk smykke, hvor man altid vil huske anledningen – nemlig det opsigtsvækkende og historiske tronskifte, siger Susanne Sandholm.