Nu bliver der for alvor taget hånd om skimmelsvamp- og akustikproblemer på Firkløverskolen

Foto: Firkløverskolens serviceleder Michael Pedersen viser her, hvordan håndværkerne er gået i gang med at udbedre skimmelsvampproblemerne på Firkløverskolen Søndermarksafdeling. Foto: Jim Hoff

På Firkløverskolens afdelinger på Ikær og Søndermarken sker der virkelig ting og sager i disse uger. På Søndermarken bliver der nu taget effektivt hånd om skimmelsvampproblemerne, og på Ikær har håndværkere travlt med at renovere. Snart går man også i gang med at gøre noget effektivt ved SFO’ens akustikproblemer.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Firkløverskolens afdelinger på Ikær og Søndermarken har nogle rigtig gode og positive budskaber, som de gerne vil dele med folket. Som mange nok ved, blev der konstateret skimmelsvamp på Søndermarksafdelingen i 2023. Ovenlysvinduerne kombineret med det klassiske flade 80’tag har resulteret i en række utætheder ved ovenlysvinduerne, hvor der kunne sive vand ned, hvilket gav en masse fugt, der udviklede skimmelsvamp.

Problematikkerne blev løst med ekstra meget rengøring og luftrensere, der kørte hele dagen i de rum, der var ramt af skimmelsvamp. Det drejer sig om de områder med fladt tag, nemlig fællesarealerne i hus 1, hus 2, hus 3, hovedindgangen, kantinen og biblioteket, mens klasseværelserne gik fri, idet man her ligger under høj tagrejsning.

I efteråret blev der så fundet kommunale midler til at 2024 definitivt gøre noget ved problemerne, og i starten af 2025 gik håndværkerne så i gang med at få fjernet lofter, ovenlysvinduer, skimmelramte rockwool-elementer samt én gang for alle komme af med trælse skimmelsvamp.

Utætheder i det flade tag

Det fortæller Firkløverskolens serviceleder, Michael Pedersen, der er rigtig glad for, at man nu er kommet i gang med at håndtere problemerne med de utætte tage i fladtagsrummene.

- Efter at vi fik at vide, at der nu var afsat kommunale midler i efteråret 2024, er der faktisk kommet ret hurtigt gang i tingene. Vi valgte at starte her i hus 3, som er det mindste af de tre huse, der skal fikses. Idet de fleste klasseværelser her har egen udgang, har vi ikke behøvet at flytte eleverne, kun én klasse skulle flyttes, så det kunne vi håndtere uden de store udfordringer.

- Tidligere var det sådan, at regnvandet fra det flade tag løb ned i nogle indvendige skjulte rør under taget, og da der var opstået nogle utætheder hist og pist, medførte det en masse vand mellem det flade tag og undertaget i bygningerne – og den slags kan give skimmelsvamp, hvilket det så gjorde her, fortæller Michael.

Efter at hus 3 har fået den store tur fremstår lokalet nu lyst og venligt - og frem for alt uden skimmelsvamp. Foto: Jim Hoff

Nye ovenlysvinduer overalt

Nu bliver regnvandet fra taget ledt væk fra taget ned i udvendige nedløbsrør, så de føromtalte problemer med vand i og omkring ovenlysvinduerne er slut. Apropos ovenlysvinduer, så bliver de alle sammen skiftet til nye vinduer, der bliver lagt et lyddæmpende lag isolering mellem taget og det nye trolltekt-tag, hvilket også bevirker, at akustikken i de renoverede rum bliver meget bedre, samtidig med at indeklimaet naturligvis også bliver meget bedre.

De berørte rum bliver også malet, og dette sammen med det nye lyse loft og trolltekt bevirker, at rummene nu fremstår lyse og venlige.

- Det er bare så godt, at vi nu får løst de her udfordringer. Det kostede os i omegnen af 53.000 kroner om måneden, i cirka et år, at holde gang i luftrensere og ekstra rengøring. Der blev løbende foretaget en masse tests og prøver af Dansk Miljørådgivning, som viste, at vores tiltag heldigvis virkede, og at det derfor var sikkert at færdes her på skolen, fortæller Michael.

Bruger lokale håndværkere

Nu er hus 3 så godt som klar, der mangler lige at blive malet vægge, og håndværkerne fra MBM og El-Kontakten er godt i gang i hus 2. Huset rummer skolens specialklasser, og der er dels flyttet over i hus 1 og op på Ikærafdelingen, så længe arbejdet står på.

Her forventer Michael, at eleverne kan vende tilbage til deres klasser igen i uge 19-20.

Lige her og nu er arbejdet med hus 1, det største projekt, sendt i udbud, akkurat som hus 2-projektet var det, og her håber Michael, at m2-prisen bliver den samme som omkring hus 2.

- Håber da, at lokale håndværkere er klar til næste etape, godt og vigtigt at bruge gode lokale håndværkere. Vi skal så lige bruge udefrakommende specialister omkring selve ventilationsanlæggene, men resten kan klares via lokale håndværkere. Alt i alt har det været en fin proces indtil nu, og jeg håber da virkelig, at det også fortsætter med hus 1.

- Jeg satser/håber meget på en opstart med hus 1 i uge 21, og så er vi gerne færdige her engang efter sommerferien, så alt er klar til det nye skoleår. Alt dette er jeg ikke herre over, da de ting her grundlæggende ligger i hænderne hos Kommunale Ejendomme under Teknik og Miljø i Vejle Kommune, forklarer servicelederen.

Her ser man grunden til, at vandet sev ned fra det flade tag i undertaget - der er flere steder med små huller i konstruktionen i forbindelse med den indvendige rørføring af regnvandet. Men det stopper nu, for nu ledes regvandet fra taget ned via udvendige nedløbsrør. Foto: Jim Hoff

Nye døre og vinduer på Ikærafdelingen

Vi hopper så i bilen og kører op på Ikærafdelingen, hvor der i den grad også er gang i håndværkerne og renoveringsarbejdet.

- Her handler det om to ting. For det første er vi i gang med at skifte døre og vinduer ud i det område, hvor de sidder i betonelementer. Her har vi oplevet, at der er blevet mere og mere luft mellem formure og bagmure, og de skal spændes sammen. I den forbindelse får vi også lavet nye pæne facader, hvilket vi allerede er i gang med.

- Vi opdagede så på et tidspunkt også, at vi mistede 2 ½ kubikmeter vand, og det viste sig så, at der er utætheder i nogle vandrør her under det gulv, vi står på, mellem lærerværelser og biblioteket. Det får vi ordnet, så det forhåbentlig er fikset, inden skolen starter igen efter ferien, og i samme forbindelse får vi etableret en ny vandinstallation til skolen og hallen.

Firkløverskolens Ikærafdeling er bygget i 60'erne i beton, og her har man opdaget, at formuren og bagmuren er gledet fra hinanden. Det er så blevet fikset med nogle specialkonstruerede skruer. Foto: Jim Hoff

Akustikforbedringer i SFO’en

Man har også fået etableret flugtveje/døre ud fra en række klasseværelser, og det betyder, at skolen nu kan få sat garderobeskabe op til børnene ved klasseværelserne, hvilket har været meget efterspurgt af lærerne.

- Så kommer vi til den nye SFO her på skolen (tidligere kantine ved Ikærhallen, red.). Her har vi kæmpet med nogle støjproblemer og dårlig akustik. Og det bliver der nu endelig gjort noget ved. De gamle lofter pilles ned, og der etableres et lag lyddæmpende isolering på 100-150 mm, og så bliver der sat trolltekt-plader op som loft. Dertil kommer der nogle støjdæmpende tiltag på væggene, og så kan såvel børnene som personalet være i rummene uden at være plaget af støjgener. Det er vi mange, der ser meget frem til, konstaterer Michael med et stort smil.

Vigtigt med positive signaler

Han har også haft travlt med at fremskaffe en masse borde og stole til eleverne, for fra og med næste skoleår vil man grundet massiv elevtilgang på flere årgange køre med tre klasser frem for med to klasser pr. årgang som nu.

- Det kræver mere plads, flere stole og borde, og det får vi alt sammen styr på, så det hele er klar til skolestarten august 2025. I det hele taget sker der så mange positive ting her på skolen lige nu, og vi er rigtig glade for, at vi kan sende de her positive signaler ud til folk, siger Michael.

Lofterne i SFO'en rives ned, der etableres 100-150 mm. isolering, og så sættes der trolltekt-plader op for at forbedre akustikken. Foto: Jim Hoff

Billeder